nlc.hu
Életmód
Törékeny egyensúly

Törékeny egyensúly

A test szilárd vázát alkotó csontok folyamatosan épülnek és lebomlanak. Rajtunk is áll, mennyire sikerül megõrizni az épségét. Csontvázunk az egészség bankbetétjének tekinthetõ. Ha kellõképpen sûrû csontozatot sikerül fejleszteni, késõbb és enyhébb formában jelentkeznek a csontritkulással járó panaszok.

Ahogy a csont veszít tömörségéből, egyre törékenyebb lesz, kialakul a csontritkulás (oszteoporózis).
Két fő típusa az elsődleges és a másodlagos csontritkulás. Másodlagos oszteoporózist okozhat a krónikus veseelégtelenség, bizonyos hormonzavarok, valamint egyes gyógyszerek tartós szedése. Az alkohol és a dohányzás ronthatja a fennálló csontritkulást.
A menopauza utáni (I. típusú oszteoporózis) csontritkulást az ösztrogén hiánya okozza. Veszélyeztetettebbek a sovány, törékeny nők, mert csontjaik vékonyabbak, testük zsírtartalma is kisebb. További kockázat a korai, negyven év előtti, illetve műtét miatti menopauza és az anorexia (kóros soványság).
Az időskori csontritkulás (II. típusú oszteoporózis) oka a női hormon (ösztrogén) hiányában csökkenő kalciumkínálat, amihez gyakran hozzájárul a D-vitamin-hiány is.
A csontsűrűség csökkenése lassú, sokáig észrevétlen marad. Gyakran csak akkor hívja fel magára a figyelmet, amikor a csont kis erőbehatásra összeroppan, eltörik. Az egyik legsúlyosabb sérülés a combnyaktörtés. Ugyancsak gyakori a csuklótáji törés, ráadásul csontritkulásos betegnél a gyógyulás is lassúbb.
A csontsűrűségmérés egyértelműen igazolhatja a fennálló betegséget. A legmegbízhatóbb a DEXA (kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria), amellyel a legvalószínűbb töréshelyeket vizsgálják: a csigolyákat és a csípőtájat.
A kezelés célja a törések megelőzése, a csontsűrűség növelése és a bekövetkezett törések ellátása. A terápia alapja a napi kalcium- és D-vitamin-bevitel biztosítása. Nőknél megfontolandó az ösztrogénpótló kezelés. Férfiaknál a tesztoszteronpótlás jelenthet megoldást, amennyiben ebből a hormonból hiány mutatkozik. Alkalmazható kalcitonin, amely a csontlebomlást gátolja. Ígéretes új készítmény a parathormon. Az injekció formájában adott gyógyszer serkenti a csontképződést, növeli a csontsűrűséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top