nlc.hu
Életmód
Sorsdöntõ mondatok

Sorsdöntõ mondatok

Összegyûjtöttük azt a tíz mondatot, amellyel szülõként a legtöbbet árthatunk a gyerekeknek, valamint azt a tizet, amellyel a legjobban segíthetjük õket.

A hétköznapi rohanásban sokszor a legfontosabbat felejtjük el: néhány jó szóval illetni családtagjainkat. Így például a számos tennivaló, a munkahelyi stressz, a házimunka mellett nem marad idő a gyermekekkel való pozitív kommunikációra. Pedig az átgondolatlanul, hirtelenjében odavetett gondolatok
kifejezetten ártalmasak lehetnek az apróságok személyiségfejlődésére, ugyanakkor vannak olyan mondatok, amelyek pozitívan hatnak – hosszú távon is! – a kicsikre.






Soha ne mondd!

1. Ha nem fejezed be, itt hagylak!
Minden kisgyermek fél attól, hogy elhagyják. A fenti mondattal komoly szorongást kelthet benne, ezáltal nem alakul ki a biztonságérzete afelől, hogy szülei védelmezik, és segítséget nyújtanak neki, ha szükséges.

2. Miattad fogunk elválni!
Még ha nem is mondják, de az elvált szülők gyermekei általában szoronganak amiatt, hogy részük lehet szüleik válásában. Azt gondolják, hogy ha jól viselkedtek volna, ha szófogadóbbak és szorgalmasak lettek volna, a szüleik együtt maradnak. Holott a házasságban a gyerek inkább „összetartó akadály” – ám ezt ők nem tudják, és bűntudatot érezhetnek, éppen ezért ne súlyosbítsd a helyzetet ilyen és ehhez hasonló mondatokkal.

3. Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred?
Egy ilyen kijelentés az sugallhatja a gyereknek, hogy valaki sokkal jobb nála, ő viszont nem felel meg az elvárásoknak. Az állandó összehasonlítgatás kisebbrendűségi érzést kelthet benne, ráadásul egy-egy ilyen megjegyzés a testvérek között féltékenységet és versengést gerjeszthet.

4. Ne ábrándozz már annyit!
Ezzel csak azt éred el, hogy gyermekednek nagymértékben csökken a fantáziavilága, és azt érezheti, hogy teljességgel hasznavehetetlenek a gondolatai. A kicsik életéhez igenis hozzátartozik az álom- és mesevilág, ez segíti őket, hogy megérthessék a világot. Apránként persze meg kell velük ismertetni a valóságot – ez egyébként is elkerülhetetlen –, ám időnként engedni kell őket visszavonulni ábrándos kis világukba.

5. Nem is akartunk téged!
Ilyesmi még csak véletlenül se csússzon ki a szádon, mert ez a kijelentés akár a gyermek egész életére is kihathat! Komoly csapást mér az önbecsülésére és gátolja önbizalma fejlődését. Azt gondolhatja, ha a szülei nem tervezték a születését, biztosan nem is szeretik, és nem becsülik őt, így azonban felnőttként is nehezebben képes megbékélni a világgal és az őt ért sérelmekkel.

6. Így lesz és kész, mert én ezt mondtam!
Ezt általában akkor mondják a felnőttek, amikor a gyerek sokadjára sem képes megérteni vagy megtenni valamit. Ilyen – minden magyarázatot nélkülöző, erőszakos – kijelentéssel csak az alá- és fölérendelt kapcsolatot hangsúlyozod: azt, hogy te uralkodsz a gyermeked felett.

7. Ha ezt megteszed, nem vagy a gyerekem!
Ezzel a nagyon rossz mondattal bűntudatot ébreszthetsz a kicsiben. Lehet, hogy átmenetileg fegyelemre bírhatod vele az engedetlen kis kölyköt, ugyanakkor előidézheted benne azt a tudatot, hogy semmire sem képes, és minden butaság, amit tesz.





8. Majd én megcsinálom helyetted!

Gyámoltalan és önállótlan felnőtt lesz abból a gyerekből, aki helyett mindig mindent megcsinálnak, megszerveznek és elintéznek a szülei. Éppen ezért minél korábban vonod be őt a háztartás körüli teendőkbe, bízod meg kisebb feladatokkal, így a kicsi fontosnak és nélkülözhetetlennek érezheti magát a családban, ami nagyon jó hatással van az önértékelésére, ráadásul felnőttként is képes lesz megbirkózni az élet kihívásaival.

9. Ha nem fejezed be a sírást, kapsz egy pofont!
Ha ezt hallja egy gyerek, előfordulhat, hogy a későbbiekben visszafojtja érzelmeit, befelé fordulóvá válik, és nem lesz képes beszélni a problémáiról. Azt érezheti, hogy hibás, amennyiben haragot, bánatot, félelmet érez, és felnőtt korában is képtelen lesz egészséges módon kifejezésre juttatni az érzelmeit.


10. Haszontalan, lusta, buta és semmirekellő vagy!
Az efféle megbélyegzéssel – még ha nem is gondolod teljesen komolyan – hatalmasat árthatsz! Valószínűleg egyik gyerek sem lusta, csak bizonyos dolgokat nem szívesen csinál. Ha viszont sokat hallja a fenti szidalmakat, mindez önbeteljesítő jóslattá válik, és tényleg elhiszi magáról, hogy lusta, buta és semmirekellő.


Ismételd minél többször!

1. Szeretlek!
Sok szülő magától értetődőnek tartja, hogy gyermeke tudatában van annak, hogy szeretik őt. Egy kisgyermeknek azonban fokozottan szüksége van arra, hogy szülei szavakkal is kifejezzék iránta érzett szeretetüket. Így a kicsi megerősítést kaphat, hogy fontos a családtagjai számára, és feltétel nélkül szeretik őt.

2. Döntsd el!
Adj szabad kezet gyermekednek olyan helyzetekben, amelyeket közben te is ellenőrzésed alatt tarthatsz! Így taníthatod meg döntéseket hozni. Olyan egyszerű esetekre kell itt gondolni, mint például a reggelizés. Ne tegye automatikusan elé az ételt, inkább kérdezze meg tőle, mit szeretne enni, mondd azt neki: „döntsd el, mit választasz”. Így – még ha kezdetben csak apróságokban – korán elsajátíthatja, hogyan is kell döntéseket hozni, ami arra biztatja, hogy vállaljon felelősséget tetteiért.

3. Hallgass a megérzéseidre!
Amennyiben erre biztatod csemetédet, megtanítod arra is, hogyan bízzon saját erejében. A hiedelemmel ellentétben a gyerekeknek már egészen kicsi korukban szükségük van arra, hogy biztosak legyenek önmagukban. Ha ez a képesség 13-14 éves korukra nem fejlődik ki, akkor lemaradnak magabiztosabb társaiktól.

4. Bármit megvalósíthatsz, amit elhatározol!
Ne akard mindenáron kontroll alatt tartani gyermeke álmait és elképzeléseit! Ne mondd neki, hogy nem lehet belőle jó kosárlabda-játékos, mert ahhoz túl alacsony, vagy hogy nem elég okos ahhoz, hogy sebész legyen. Ehelyett inkább igyekezz megerősíteni a hitét abban, hogy elhatározásait megvalósíthatja. Persze a gyerekek elképzelései még gyakran változnak a jövővel kapcsolatban, de ez is csak egy érv amellett, hogy nem érdemes összezúzni az ábrándjaikat.

5. Mindig van választásod!
A gyerekek többsége nem képes kívülről vizsgálni a helyzeteket. Gyakran csak két megoldás létezik számukra vagy-vagy alapon. Ha a fenti mondat rendszeresen elhangzik az te szádból, ezzel segítheted csemetédet rájönni arra, hogy léteznek egyéb választási lehetőségek is. Vessetek fel új ötleteket, így a gyermek is töri majd a fejét a további megoldásokon. Ha képes lesz maga is megoldást találni egy-egy helyzetre, ezt a magabiztosságot magával viheti a felnőttkorba is.

6. Hogyan történhetett?
Ha az öntudatos gyerekek jó jegyet szereznek az iskolában, ezt saját érdemüknek tudják be. A kevésbé magabiztos csemeték viszont a körülményeket okolják sikertelenségükért. Ha érdeklődsz gyermekedtől, mi lehetett az oka, hogy rossz jegyet szerzett, vagy miért nem sikerült bekerülnie a hőn áhított focicsapatba, kérdezd meg tőle: „szerinted ez hogyan történhetett?” Ezáltal rávezetheti őt arra, hogy felismerje: neki is nagy szerepe van a helyzetek alakításában és irányításában.

7. Mindenre van megoldás!
Ahelyett, hogy – mivel látszólag ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak – legszívesebben leteremtenéd vagy megbüntetnéd csemetédet, találj ki hatékonyabb megoldást. A közös problémamegoldás közelebb hozhatja a szülőt és a gyereket. Sokkal hasznosabb, ha együtt, összefogva találjátok meg a megoldást valamire, mintha egymás ellen harcolnátok, például vitatkoznátok. Mondd azt gyermekednek: „mindenre létezik megoldás, csak lehet, hogy eddig nem találtunk rá a legmegfelelőbbre”. Így már kicsi korban megtanulhatja, hogy panaszkodás helyett célravezetőbb a probléma megoldására fókuszálni.

8. Hiszek benned!
Ezzel a kijelentéssel erősítheted, hogy gyermeked képes legyen bármilyen helyzetben feltalálni magát. Akkor is, ha valami éppen nem sikerül neki, hiszen ha érzi a szülei támogatását, a kudarcokkal is könnyebben megbirkózik. Éreztesd vele, bármi történjék is, te hiszel benne.

9. Méltányolom a fáradozásodat!
Ne dicsérd közhelyes kifejezésekkel a gyereket! Egy valamirevaló dicsérethez tartozik magyarázat is, például mondd el neki, mennyire örült annak, hogy önállóan elfoglalta magát, például eljátszott egyedül vagy olvasott délután, emiatt te is tudtál pihenni egy keveset. Így rávezetheted arra, hogy segítőkésznek és megbízhatónak érezze magát.

10. Nem!
Bármilyen korú is a gyermeked, fontos, hogy képes legyél neki nemet mondani. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy léteznek határok és korlátok. Ha ő visszakérdez, szolgálj magyarázattal, de a legalapvetőbb az, hogy mindig legyél következetes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top