nlc.hu
Életmód
O2Optix, lélegzõ kontaktlencsék!

O2Optix, lélegzõ kontaktlencsék!

Vajon van-e olyan kontaktlencsék-illesztõ szakember, aki nem találkozott még praxisa során a szem vörösödésével, a lencsék nap vége felé fellépõ száradásával, a lencseviselési tolerancia csökkenésével?




Vagy a szaruhártyán fellépő kisebb-nagyobb pontszerű beszűrődések, vagy akár a szaruhártya ereződés megjelenésével?

A klasszikus kontaktlencsék fénykorában a fent említett problémák megoldását elsődlegesen a napi viselési idő radikális csökkentése és a gyakoribb lencsecsere jelentette. Súlyosabb esetben mind az illesztő, mind a páciens a lencseviseléstől való teljes eltiltással kellett szembesüljön.

A megoldás kulcsát az oxigen jelenti. A szem szöveteinek a normális anyagcseréhez, az energia termeléshez és ezen keresztül a szöveti funkciók fenntartásához oxigénre van szüksége. Csökkent oxigénellátás mellett a szaruhártya anyagcseréje felborul. A szöveti elváltozások a szaruhártya teljes egészét, azaz minden rétegét egyaránt érintik. A szöveti oxigénhiány első jele a limbális vörösség kialakulása, melyet az oxigénhiány hosszantartó fennállása esetén a szaruhártya limbus felőli ereződése követ. A lencseviselés mellett szintén gyakori tünet a kötőhártya vérbősége, amely lényegesen ritkábban fordul elő a magas oxigénáteresztő-képességű O2Optix kontaktlencsét viselőknél, mint a hagyományos lencse viselete során, magyarázván ezzel is az oxigén szerepét.





Nem sokkal a lágy kontaktlencsék bevezetése után a klinikai vizsgálatok kisfokú rövidlátás fokózódásról számoltak be az alacsony víztartalmú, vastagabb kontaktlencsék nappali viselete esetén.

Napjainkban a „myopiás shift”-nek nevezett jelenség inkább az alacsony oxigén transzmiszsziójú lencsék kiterjesztett éjszakai viselete mellett fordul elő. A szaruhártya oxigénhiány legfőbb jele a mikrociszták megjelenése, amely leggyakrabban a szaruhártya hámjának paracentális-középperifériás zónájában található. Szemenként 10 vagy annál több mikrociszta jól jelzi az oxigénhiányos állapotot.

A kutatókban és a lencseviselőkben megfogalmazódott tehát az igény egy olyan lencsealapanyag iránt, mely mellett a fenti jelenségek előfordulása kiküszöbölhető. A szilikon-hidrogél lencseanyagok kifejlesztése mérföldkövet jelentett a kontaktológia történetében. A kiváló oxigén transzmissziójú szilikon és a hidrogél lencsék előnyös tulajdonságainak sikeres kombinációja meghozta a várt eredményt. A szilikon-hidrogél lencsék alkalmazásával az oxigénhiányból fakadó problémák elkerülhetőek.

A CIBA Vision által gyártott O2Optix™ kontaktlencse korszerű alapanyaga kiküszöböli az oxigénhiányból származó klinikai tüneteket és meggátolja a szöveti elváltozások kialakulását. Ennek következtében kiválóan adaptálható napjaink megváltozott életstílusához.





Dr. Bujdosó Anna
Szemész szakorvos
CIBA Vision

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top