Életmód

Jó neked a klíma?

A hõmérõ higanyszála harminc fok fölött. Már minden ruhát terhesnek érzel és még dolgozni is kéne valahogy. Megkönnyebülés ilyenkor belépni egy hûvös helyiségbe. De vajon valóban jót teszünk magunkkal?







Van, aki kifejezetten kedveli a klimatizált helységet, és olyan is akad, aki inkább csak elviseli, mintsem direkt élvezné a lehűtött levegőt. Azonban azt mindannyian tudjuk: bizony vannak veszélyei a légkondicionálónak.

Hogyan működik és milyen tüneteket okozhat?

Jó tudni, hogy a légkondi nem friss levegőt fúj a helyiségbe, hanem ugyanazt hűti, forgatja és szűri. Ebben a zárt levegőhűtő rendszerben könnyen elszaporodnak a baktériumok, a vírusok és a gombák. A berendezés szűrőrendszerének elsődleges funkciója, hogy a szűrőn telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és ne jussanak vissza a keringtetett levegőbe. Abban az esetben, ha nem cserélik a szűrőt, illetve évente minimum egyszer nem tisztítják át alaposan a készüléket, a szennyeződések, betegséget okozó anyagok, végső esetben a fertőzött levegő visszajut és a belső térben kering. Mindez súlyos légúti megbetegedésekhez vezethet, melynek tünetei hasonlítanak a tüdőgyulladás szimptómáihoz:

• fáradságérzet
• fejfájás
• teljesítménycsökkenés
• étvágytalanság
• láz
• verejtékezés
• izzadás

A légkondival hűtött szoba levegője rendszerint kiszárad, ez okozhat fejfájást, szédülést, kimerültséget, légzési panaszokat, légszomjat, valamint a szem és a nyálkahártyák (torok, orr) szárazsága is tapasztalható. S ha már a szárazságról van szó, a bőr is gyakran megsínyli a klíma hűs levegőjét. Sokan ízületi fájdalmakra is panaszkodnak, illetve előfordulhat megfázás is, ha a külső magas hőmérsékletről érkezünk a nagyon lehűtött helységbe.






Hogyan védekezz?

Az előzőekből kiderül, hogy valóban az egészséged múlhat azon, hogy akár otthon, akár a munkahelyen felszerelt klímát rendszeresen karbantartatod, évente legalább egyszer szűrőt cseréltetsz rajta, valamint egy alapos tisztításnak is alá veted.

Tippjeink:

• gondoskodj a mérsékeltebb hűtésről 
• ne ülj a klímából kiáramló hideg levegő útjában
• igyál sok vizet
• rendszersen hidratáld a bőrödet
• az irodában a könnyű nyári öltözetet egészítsd ki egy harisnyanadrággal, illetve vékony kardigánnal
• szellőztess rendszeresen
• napi egyszer pár percre menj ki a szabad levegőre és szellőztesd ki a fejedet, tüdődet
• Ha kontaktlencsét viselsz, vagy hajlamos a szemed a kiszáradásra, legyen nálad műkönny





A klíma előnyei

A kánikulában csökken a reakcióidő és a koncentráció. A klimatizált helységben mindez nem probléma. Az ideális hőmérséklet nagyban fokozza a hatékonyságot, vagyis segíti a munkavégzést. A nagy melegtől fokozódik a test párolgása, ez kellemetlen közérzetet okozhat. A légkondicionáló ezt a kényelmetlenséget is feledteti.






A meleg kedvez a vírusoknak

Azt hihetnénk, hogy a vírusos megbetegedések inkább az őszi, téli időszakra jellemzőek. Ez azonban tévedés! Vírusok most is bőven vannak, hiszen a magas hőmérsékleten kiválóan érzik magukat. Hogy megbetegít-e az attól függ, hogy milyen állapotban van az immunrendszered. Tehát, ha egy vírusos beteg rád tüsszent nem feltétlenül kapod el. Ha folyamatosan ügyelsz a szervezet védekező rendszerének erősítésére, akkor kisebb az esélye annak, hogy megbetegszel. Sportolj, étkezz egészségesen, ügyelj a vitamindús és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra, pihenj sokat és lehetőleg kerüld a stresszt. A legjobb megelőzés az immunrendszer folyamatos erősítése! Ha azonban levertnek, erőtlennek érzed magad, fáj a fejed és a torkod, illetve folyik az orrod, netán hasmenéssel, hányással és magas lázzal küzdesz, valószínű elkaptad a vírust!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top