nlc.hu
Életmód
Féltve õrzött lábak

Féltve õrzött lábak

Hiába szép és ápolt a lábfejünk, ha különbözõ statikai elváltozások miatt nem biztos támasza testünknek. Testsúlyunk az alsó végtagunkra nehezedik. Ha a láb kényes egyensúlya megbomlik, egész tartásunk megváltozik, és úgy érezzük, mindenünk fáj.




Korunk előrehaladtával egyre kevesebben büszkélkedhetünk egészséges lábboltozattal. Genetikai okok, túlsúly, terhesség, mozgásszegény életmód, rossz cipők, továbbá az állófoglalkozások miatt ezek a lényeges támasztó ívek ellapulhatnak. Károsodik a láb statikai szerkezete, emiatt kevésbé terhelhető. A lúdtalpasok lábfején idővel bütyök, kalapácsujj és egyéb, fájdalmat okozó deformitások alakulhatnak ki, amelyek megnehezítik a járást és az állást.



Deformált ujjak





Dr. Tunyogi Csapó Miklós ortopéd orvos szerint a köznyelvben bütyökként ismert elváltozás azt jelenti,
hogy az öregujj (nagy lábujj), ritkábban a kisujj középcsontjának a feje kifelé nyomul, a rajta lévő porc megnagyobbodik.
– A cipő nyomja a rendellenesen kiálló részt, a csonthártya állandó irritációja miatt egyre hevesebb fájdalom támad, kóros csontburjánzás indulhat meg. Gyakori az öregujj elfordulása, mely így a kisebb lábujjak felé mutat. A bőr piros, forró, és kidörzsölődik még a papucsban vagy az edzőcipőben is – magyarázza. Ortopéd sebész általában könnyen tud segíteni a szenvedőkön. Nagyfokú elváltozásnál már bonyolultabb műtétre van szükség.
– Egyes esetekben csavarozással vagy például ékkimetszéssel kell egyenesbe hozni az ujjakat – mondja Csapó doktor. – A műtétek nagy részét helyi érzéstelenítésben is el lehet végezni. A betegek néhány napos kórházi fekvést követően papucsban vagy szandálban mennek haza.


Divatcipők átka
 




A bütyökhöz hasonlóan a kalapácsujjat is statikai rendellenességek okozzák. A folyamatot felgyorsítják a hegyes orrú, tűsarkú cipők. Önmagában a lábujj torz állása is fájdalmas, máskor bütyökképződéssel együtt okoz panaszt.
– A deformitás a másodiktól az ötödik ujjig terjedhet, néhány páciensnél egyszerre mindegyiket érinti az elváltozás – mondja a szakorvos. – Az egymásra ugró, fájós lábujjak folyamatosan dörzsölhetik egymást. A bőr megvastagodással válaszol a külső nyomásra. A fájdalomhoz ilyenkor az is hozzájárul, hogy kisebesedik a bőr, tartós gyulladás jön létre. Az operációval a deformálódott ujjat újra természetes helyzetébe hozzuk, majd ott rögzítjük. Ezután is jó kialakítású cipőt kell viselni, olyan fazont, amely a lábat stabilan tartja, és nem terheli túl a harántboltozatot.


Tüske a sarokban

Nemcsak a lábfej elején, hanem a saroknál is kialakulhat elviselhetetlen panaszokat okozó elváltozás. A sarokcsont talpi felszínén jelentkező fájdalmat gyakran az úgynevezett sarkantyú, egy tüske alakú csontkinövés okozza. A beteg minden lépésnél úgy érzi, mintha egy hegyes szög szurkálná, éppen a sarka alatt.
– A fenti deformitásoktól a sarkantyú annyiban tér el, hogy a kis tüske eltávolítása nem feltétlenül szükséges – tanácsolja dr. Tunyogi Csapó Miklós. – Gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel – főként injekció formájában –, illetve röntgen-besugárzással lehet megszüntetni a gyulladást. Emellett speciálisan kialakított sarokvédő betétet és kényelmes cipőt kell hordani. A gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben műtét is indokolt lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top