nlc.hu
Életmód
Agyfitnesz

Agyfitnesz

A stressz szervezetünk természetes reakciója a feszültségekre, szorongásokra, változásokra. Kis mennyiségben izgalmasabbá teheti életünket, a tartós feszültség azonban káros, betegségekhez, balesetekhez vezethet. Fontos, hogy tanuljunk meg lazítani!





A stressz az élet – állapította meg Selye János, a magyar származású kanadai professzor, a stresszkutatás egyik úttörője. A szervezet válasza a kihívásokra. Bizonyos terhelés kell testi-lelki fejlődésünkhöz, és ahhoz, hogy cselekedni tudjunk. A feszültség erőt termel, mozgósítja a szervezet tartalékait. De lazításra is szükségünk van, ez biológiai és pszichológiai alapelv. Ha folyamatos riadókészültségben élünk, a túlzott, úgynevezett negatív stressz már az egészségünket fenyegeti. A stressz egyetlen természetes ellenszere a relaxáció, az alvás és az ébrenlét közötti ellazult állapot.







Feszülni, lazulni


Kevevári M. Katalin, a Harmónia Iskola vezetője szerint, ha nincs energiánk, akkor két agyféltekénket nem tudjuk összehangolt munkára sarkallni. Agytréninggel képessé válunk arra, hogy a káros stressz miatt megváltozott agyhullámainkat harmonizáljuk. Agytréning közben kényelmes fotelben fekszünk, miközben egy mini komputerhez csatlakoztatott fejhallgatóból és szemüvegből hang-, illetve fényimpulzusok tornáztatják meg az agy területeit. A relaxációval fokozható össz-pontosításunk, fejleszthető a rövid és hosszú távú memóriánk, jelentősen javítható alvásunk minősége.

Nincs időnk elvonulni, körülvenni magunkat csenddel, nyugalommal. Ezért találták ki a NASA szakemberei ezt a kis fény-hang berendezést, amely pontosan a szem természetes működését, a fejhallgatóban hallható ritmikus tam-tam a fül működését modellezi. Semmi mesterséges nincs benne, egyszerűen beletették a természetet ebbe a kis csipbe.


Ép test, ép lélek

Egy filozófiai rendszer, egyben praktikus módszer, amely az embert belső szabadsághoz és elégedettséghez vezeti – ez a jóga. Több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Miközben izmaink, ízületeink erősebbé, rugalmasabbá válnak, javul belső szerveink oxigén- és tápanyagellátása. Felismerjük lehetőségeinket, korlátainkat, megtapasztaljuk gondolatainkat.

A jóga nemcsak az egészség megőrzésére, és betegségek megelőzésére alkalmas, különböző problémáknál, például magas vérnyomás, gerincbántalmak, női betegségek, emésztési zavarok kiegészítő, az orvosi kezelést támogató eljárásként is alkalmazható.


Fejlődő önismeret





Az autogén tréning az önszuggeszción alapuló lazítási technika. Johannes Heinrich Schultz, berlini pszichiáter a hipnózisból fejlesztette ki a módszert az 1920-as években. Ma már a világszerte ismert és elismert stresszoldó technikák közé sorolják.
A belső koncentrációval, önmagunkra irányuló passzív figyelemmel végzett gyakorlatok létrehozzák a pszichés és testi ellazultságot. Ebben a nyugalmi állapotban képesek vagyunk a testi-lelki folyamatok önszabályozására. A módszert képzett terapeuta vezetésével, általában csoportos foglalkozásokon lehet elsajátítani. Majd a gyakorlatokat egyre önállóbban végezhetjük, végül a napi tréning beépül a páciens életébe. A rendszeres ellazulás eredményeképpen mélyebb és nyugodtabb lesz a pihenés, nő a pszichés feszültségtűrés, fejlődik az önismeret.

Folytatás a Családi Lap decemberi számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top