nlc.hu
Életmód
Keserédes kísértés

Keserédes kísértés

A vörösbor, a kávé, a tea után újabb bûnös élvezeti cikkrõl derült ki: mértéktartóan fogyasztva elõnyös is lehet. A keserû csokoládéban található antioxidáns anyagok javítják a vérkeringést, hozzájárulnak a szív egészséges mûködéséhez, csökkentik a szívroham és agyvérzés kockázatát.

A trópusi fa, amelyen a kakaóbab terem, a Theobroma cacao, vagyis az istenek eledele nevet viseli. Méltán. Ez a termés az emberiség egyik legfinomabb csemegéje.


A csoki diadalútja





Már a hajdani azték és maja civilizációk tagjai is szívesen itták a kakaóbabból készült főzetet serkentő hatása miatt. A babot megpörkölték, megőrölték, vizet öntöttek hozzá és felmelegítették. Kivonták belőle a kakaóvajat, majd kukoricaliszttel sűrítették. Különféle fűszerekkel, például csilivel ízesítették. Felismerték gyógyhatását, kimerültséget, lázat, köhögést kúráltak vele.

A csokoládéval Európában először a spanyol királyi ház tagjai ismerkedhettek meg a 16. században, Hernán Cortésnak köszönhetően. A barna massza ekkor még rettenetesen keserű volt. A spanyolok rájöttek, ha csili helyett mézet, fahéjat kevernek hozzá, finom csemege lesz belőle. A napkirály udvarában a sűrű italt vízzel hígították. Később ebben a formában terjedt el. A nagyvárosokban sorban nyíltak az elegáns szalonok, ahol csokoládét kortyolgattak a vendégek. Porcelán- vagy ezüstcsészékben szolgálták fel, és tejjel tették lágyabbá a krémes italt.

A 18. században a patikákban is árulták a különféle csokoládékészítményeket. Volt hashajtó, méregtelenítő változata. Azt tartották, hogy segíti a fogantatást, a gyerekszülést, serkenti a vizelet-kiválasztást. A következő század elején jelent meg az első táblás csoki. Magas tápértékének köszönhetően a háborúk idején a katonák élelmezésének egyik alapeleme.






Mégis egészséges?


Már kisgyerekként megtanultuk, hogy a sok csoki, mivel nagy cukortartalmú édesség, tiltott gyümölcs. Úgy tűnik, a táplálkozási szakemberek megváltoztatták eddigi álláspontjukat. Újabb és újabb eredmények látnak napvilágot az étcsokoládé pozitív hatásairól. A vizsgálatokból kiderül, hogy a vörösborhoz hasonlóan antioxidánsokat tartalmaz, a benne lévő flavanolok javítják az erek rugalmasságát.

– Számítások szerint napi száz gramm magas kakaótartalmú, hatvan-hetven százalékos csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy húsz százalékkal alacsonyabb lesz a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata – mondja dr. Matos Lajos szívgyógyász. – E kedvező hatás különösen jól érvényesül az idősebb korosztálynál. A fekete csokoládé bőrvédő hatását egy német kutatócsoport vizsgálta. A flavanolban gazdag italport fogyasztók bátrabban napozhattak, bőrük kevésbé égett le.

Az étcsokoládé a szervezetnek fontos ásványi anyagokat, vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot és rezet, valamint A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Frissítő, serkenti az agyműködést, hangulatjavító. Erős köhögéscsillapító. Ha gyermekünk köhög, körülbelül három deka étcsokival hatékonyan kezelhetjük, ráadásul ennek a gyógyszernek mellékhatásai sincsenek – állítja Matos doktor.
Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy az antioxidáns anyagok mellett jókora adag kalóriát is beviszünk a szervezetünkbe. Ezért fontos, hogy figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és mozogjunk rendszeresen. Ha betartjuk ezeket az alapszabályokat, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk egy-egy csokicsoda után.

Folytatás a Családi Lap decemberi számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top