nlc.hu
Életmód
Aromafürdõ otthon

Aromafürdõ otthon

A jelenlegi enyhe idõjárás ellenére is érdemes otthon egy gondûzõ, immunerõsítõ vagy éppen nyugtató hatású fürdõt készíteni. Ehhez szeretnénk néhány mindennapi, otthon is könnyen elkészíthetõ, konyhapolcról leemelt ötletet adni.








Mióta tisztálkodunk?


A fejlettebb ókori népek kultúrájában (mint az indusok, perzsák) jelentős szerepet töltött be a fürdőzés szokása, sőt több helyütt a vallási követelményekben is előírták.
A közfürdők létesítésének és magának a fürdőzésnek nagy jelentőséget tulajdonítottak a rómaiak korában: már nemcsak tisztálkodásra, hanem betegségek gyógyítására is tudatosan alkalmazták a gyógy- vagy illóolajos fürdőt. De volt olyan időszak, például a középkori Európában, amikor nem volt divat a mindennapos vagy rendszeres tisztálkodás – nem véletlenül terjedt akkoriban annyi járvány és betegség.
Említhetünk hazai példát is, mivel egyes korabeli feljegyzések szerint a nomád életmódot folyató ősmagyarok külön sátrat tartottak fenn fürdőzésre.
Bármilyen messze is megyünk vissza a történelmi időkben, a fürdőzés lényege megmaradt: testünk gyakorlati megtisztulása mellett lelkünk feltöltődik (relaxál), egész szervezetünk megerősödik.

Az aromafürdők éltető hatása:

• a meleg vízből elpárolgó illóolajok rövid idő alatt eljutnak szaglószervünkön keresztül az agyba, ahol kifejtik hatásukat,
• felszívódnak bőrünkön keresztül sejtjeinkbe,
• légzésünk által eljutnak a tüdőbe, ahonnan bekerülnek a vérpályába.
• A hűvösebb, kb. 36 fok körüli víz élénkíti a szervezetet, míg a melegebb, kb. 40 fokos és az a fölötti hőmérsékletű víz nyugtatja az idegrendszert, lazító hatást fejt ki.







Mikor javasolt?


Mivel az illóolajok rövid időn belül kerülnek bele a véráramlatba, a vérkeringésbe, így kedvezően hatnak az ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, a vérellátás javulása révén pedig felgyorsul a méregtelenítési folyamat, és a kedvezőtlen hatású anyagcseretermékek könnyedén kiürülnek a szervezetből.
Sokszor hatásosan lehet kezelni vele nőgyógyászati panaszokat (enyhe petefészek-gyulladás, gombásodás vagy folyás), alvászavart, ugyanakkor alkalmas kedélyjavításra és feszültségoldásra is.
Veszélyek!
Bizonyos betegségek (pl. szívbetegség, magas vérnyomás) esetén nem mindig ajánlott az aromafürdő alkalmazása, érdemes ilyenkor orvosi véleményt is kikérni.
Nőgyógyászati gyulladásnál a túlságosan forró fürdővíz belobbanthatja azt.
Bármilyen rosszullét, szédülés érzete során azonnal abba kell hagyni a fürdőzést!

Mi van otthon?






Almaecet – az univerzális





A népi gyógyászat már régóta felfedezte, hogy hatásos szer a fogyni vágyóknak, erősíti az immunrendszert, alkalmas égési sebek gyógyítására, a csontritkulás késleltetésére, de még lázcsillapításra is.
Alkalmazása: Keverj 2 dl almaecetet a fürdővízbe, és tölts el benne maximum 10 percet.
Hatása: Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma közvetlenül érintkezve jót tesz a bőrnek, a szaglószerven keresztül felpárologva serkenti az agy működését.





Gyömbér – az immunerősítő








Elfogyasztva gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését, ezáltal alkalmas különböző ízületi gyulladások kezelésére, megelőzhető vele az ún. utazási betegség, mint az émelygés, hányinger.
Alkalmazása: Készíts egy sűrítményt: 3 evőkanál gyömbérport vagy lereszelt gyömbérgyökeret áztass fél óráig 3 evőkanál forró vízben. Ezt leszűrve öntsd a fürdővízhez. A fürdőzés ideje 10–15 percnél ne legyen hosszabb.
Hatása: Növeli az immunrendszer védekezőképességét a fertőzésekkel szemben, és segíti a náthából való kilábalást, enyhíti az influenzával járó izom- és mellkasfájdalmat.





Kefir – a frissítő




Alkalmazása: 1 dl kaukázusi kefirt keverj el 2 evőkanál mézzel, majd öntsd a fürdővizedbe, és kb. 15 percig lazíts benne.
Hatása: Enyhíti a bőr külső gyulladásait, pirosodását, összehúzza a kitágult véredényeket és felfrissíti a szervezetet.






Majoránna – a nyugodt álom biztosítója








Férfias, jellegzetes illatú fűszer- és gyógynövény, amely reumatikus panaszok és légzési nehézségek enyhítésében is hatásos lehet.
Alkalmazása: Fél deci tejben oldj fel 20 csepp majoránnaolajat, és keverd a fürdővízbe, pihenj benne legalább 20 percig.
Hatása: Nyugtat, lazít, enyhíti a feszültséget.








Méz – az antibakteriális








Jelentős szerepet tölt be az egész test ápolásában, különösen gyógyír a száraz, érdes bőrre.
Alkalmazása: Keverj el a fürdővízbe 5 evőkanál mézet, és 10–15 percig mártózz meg benne.
Hatása: Antibakteriális hatású, fokozza a vérbőséget, nyugtatja és a benne található ásványi anyagok révén regenerálja, hidratálja a bőrt.





Olívaolajos fürdő – a bársonyos bőrért 







A mediterrán térség aranya, már napi 4-5 evőkanálnyi belőle (elfogyasztva) csodákra képes: úgymint infarktusmegelőzés, vérnyomáscsökkentés, fokozottabb ellenállás a kórokozókkal szemben.
Alkalmazása: Önts 1 dl olívaolajat a fürdővízbe. Maximum 15–20 percig pihenj benne. A túlságosan száraz bőr kezelésére fokozhatjuk a hatását 15–20 csepp lenmagolaj hozzáadásával.
Hatása: Táplálja és regenerálja a száraz bőrt.





Tengeri sós fürdő – bőrbarát









Különösen a Holt-tengerből származó só hat előnyösen bizonyos bőrbetegségekre.
Alkalmazása: Önts kétbögrényi tengeri sót a vízbe, és merülj el benne 20–25 percre.
Hatása: A bőrbe felszívódó ásványi anyagok fokozzák a vérkeringést, feszesítik a kötőszövetet és stabilizálják a bőr nedvességtartalmát.







Ha kérdésed van az aromterápiával kapcsolatban, kérdezd szakértőnket!





Pákay Árpád 
Cellulit szakértő,Masszázs, Aromaterapeuta
Tovább!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top