Életmód

Ami jár, az jár!

A szupermarket pénztárában nem pénzt teszel a pultra, hanem kis cédulákat? A múzeumi belépõdet is így vásárolod? Sõt nyaralsz, eszel és sportolsz is tikettel? Akkor ideje, hogy megismerkedj a cafeteria rendszerével!

A cafeteria a jövő juttatási rendszere. Népszerűsége rugalmasságában és a választás lehetőségében rejlik. Lényege, hogy minden munkavállalónak a fizetésén felül egy egységes bruttó összeg áll rendelkezésére, amit szabadon költhet el a munkaadó által kijelölt bérkiegészítési formákra. Aki szeretné, akár egyetlen juttatásra is felhasználhatja a keretet.







A cafeteria nagyon sok olyan elemet tartalmaz, amelyek a bruttó fizetéssel összehasonlítva nagyobb nettó nyereséghez segítik a munkavállalót. A munkáltató is jól jár, hiszen a rendszer bevezetésével a dolgozók motiváltabbak lesznek, ráadásul jelentős összeget takaríthatnak meg. Mivel mindenkinek mások az igényei, érdemes lehetőséget biztosítani arra, hogy a munkavállalók maguk válasszák meg a nekik legmegfelelőbb juttatási formát.

Juttatások


A legnépszerűbbek a telefon, az étkezési utalványok vagy a magán-nyugdíjpénztári kiegészítés. Ezeken az elterjedt formákon kívül sok más lehetőség is van.

A juttatások fő fajtái: biztosítás (pl. nyugdíjbiztosítás, életbiztosítás, utazási biztosítás, egészségügyipénztár-hozzájárulás), pénzügyi támogatás (kedvezményes hitelek, utazási hozzájárulás, albérleti hozzájárulás, költözési segély), személyes szükségletek kielégítése (pótszabadság, szabadnapok, tanulmányi szabadság, sport- és szabadidős tevékenységek), valamint egyéb juttatások (vállalati autó, étkezési utalványok, ruhapénz, mobiltelefon, tandíjátvállalás, ajándékutalványok, internetutalvány).
Magyarországon a cégek legalább 10 elemből álló juttatási listát kínálnak dolgozóiknak. A legkedveltebb elemek: tanfolyamok, üdülési csekk, bérletek és nyugdíjpénztár-hozzájárulás.
Léteznek olyan vállalatok is, ahol a cafeteria keretösszege nem egységes, hanem dolgozóként eltérő, esetleges növelése pedig a teljesítménytől függhet.






További kapcsolódó oldalak:
• Mindent a cafeteriáról »
• Cafeteria oldal »
• HR Portál »
 
Kérdezd szakértőnket!
• Gerlei Béla karrier-tanácsadó »

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Étkezési utalvány »
• Üdülési csekk »
• Üdülési csekkre ötlet, tapasztalat » 
Adózás


A cafeteria-rendszerben adóznia is kell a munkavállalónak. Majdnem minden juttatásra más adótörvény vonatkozik. Az üdülési csekkek például 50 000 Ft-ig adómentesek, míg az üzemanyag-hozzájárulást tb-járulék és személyi jövedelemadó is terheli. A keretből igénybe vett összegből a nettó, kézhez kapott értékén felül az adót is levonják. A dolgozó tehát akkor kapja a bruttó keret nagy részét kézhez, ha minél kisebb adójú elemeket választ. A szabadon összeválogatott juttatások éves kerete 400 ezer forintig adómentes.






A cafeteria előnyei és hátrányai


Előnyök:

• lehetőséget ad a munkavállalók részére, hogy a keretet saját belátásuk szerint használják fel;
• eltűnnek a nemi és életkor szerinti megkülönböztetések, ettől függetlenül a munkakörök szerinti differenciálásra lehetőség van;
• a rendszer alkalmazásával könnyebb a dolgozókat megtartani és ösztönözni;
• a munkáltató gondoskodása mellett a dolgozó akarata is érvényesül;
• adókímélő mindkét fél számára.


A rendszer egyetlen hátránya, hogy bevezetése nagy körültekintést, rengeteg egyeztetést és adminisztrációt igényel. Minden juttatásra más-más adózási törvény vonatkozik, így érdemes ezeket is jól körüljárni. Megkönnyítheti a dolgot, ha a vállalat kizárólag adómentes juttatásokat vesz fel a listájára. Mivel a munkavállalók igényei folyamatosan változnak, érdemes a rendszert minden évben újragondolni.
 
A kommunikáció fontossága


A cafeteria hosszú távú sikerében kulcsfontosságú a kommunikáció. Nemcsak a rendszer bevezetésekor, de a működtetés során is hasznosak lehetnek a dolgozói fórumok, vagy a munkavállalók kérdéseire munkacsoport létrehozása. A rendszer kifogástalan működéséhez elengedhetetlen, hogy a dolgozók könnyen kiigazodjanak a juttatások és az elszámolások között. Ebben leginkább a humánerőforrás-munkatársak szóbeli tájékoztatása segíthet.


Néhány változás 2007-ben


Ez év elején megváltoztak a béren kívüli juttatásokat érintő jogszabályok. Az étkezési utalványok esetében növelték az adómentes határokat: hideg étel esetében 5000 Ft-ra, meleg étel esetében pedig 10 000 Ft-ra nőtt a keret. Az ajándékutalványok és az iskolakezdési támogatások értékhatárát is növelték.
Az üdülési csekkeket jóval több mindenre lehet majd felhasználni, mint eddig, például wellness- és gyógyüdülésre vagy egészségügyi ellátásra. A 400 ezres, adómentesen adható juttatások limitje azonban megmarad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top