nlc.hu
Életmód
Kérem vissza a régi testem!

Kérem vissza a régi testem!

Terhességi csíkok, pluszkilók, megnõtt mellek – az újdonsült anyukák újabb változással szembesülnek a szülés után. Hogyan õrizzük meg magabiztosságunkat és hogyan nyerjük vissza régi alakunkat a gyermekünk világra hozása után?

Szülés után egy-másfél évig tart, amíg a női test visszarendeződik eredeti formájába. Ennyit érdemes várni egyébként ahhoz is, hogy következő gyermeket vállaljon a család. Ez az időszak sok nő életében kritikus. Önbizalomhiány, depresszió, négyfal-betegség súlyosbíthatja a helyzetet. Még azok az anyukák is kétségbeeshetnek, akik egyébként terhességük alatt nem híztak sokat.

Az adottság a döntő





Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos szerint elsősorban alkati adottságon múlik, hogyan néz ki egy kismama. Valaki agár alakú marad több gyermek után is, mások kevésbé szerencsések. Még a terhesség alatti táplálkozás sem feltétlenül számít.
– A várandósság alatt a 80 grammos méh körülbelül
egykilós szervvé fejlődik. Szülés után azonban viszonylag gyorsan, egy-másfél hónap alatt visszahúzódik. A hasfal visszarendeződése azonban hosszadalmasabb folyamat. Nem feltétlenül igaz, hogy a második vagy harmadik szülés után nehezebb visszanyerni a régi alakot, mint az első után. Mindez elsősorban alkati kérdés. Megfelelő testmozgással, tornával, pszichés felkészüléssel és tudatos táplálkozással lehet alakítani a folyamatot – magyarázza Gasztonyi doktor.
Orvosi körökben általánosan elfogadott a 12 kilós hízás a terhesség alatt. A kilenc hónap alatt az egészséges kismamák végig sportolhatnak, kocoghatnak, tornázhatnak, úszhatnak. A korábbi táplálkozási szokásokon pedig nem kell feltétlenül változtatni.

Görkorcsolyával a lányos vonalakért







Kiválóan formálja a combot és a feneket
Hogy ki mennyit hízik, tehát elsősorban velünk született adottságokon múlik. Mint ahogy az is, hogy a szoptatás alatt fogyunk vagy hízunk. A testmozgás viszont mindenkinek jót tesz, akár hízékony, akár soványabb alkat. Persze aki a terhessége előtt nem sportolt, ne ebben az időszakban kezdje el!
A szakember szerint a kismamatorna minden egészséges várandósnak ajánlott. Emellett lehet nagyokat sétálni, esetleg úszni – feltéve, hogy a leendő anyuka nem hajlamos a fertőzésekre.
Meinhardt Andrásné Mária gyógytestnevelő szerint a szülés után, a szoptatás ideje alatt ajánlatos sokat sétálni. Ezt nem nehéz megoldani, hiszen a babának mindenképpen jót tesz a friss levegő. Mozgással, megfelelő étkezéssel és szoptatással minden kismama karbantarthatja magát. Az ugró-futó mozgás azonban elapaszthatja a tejet, ezt mindenképpen kerüljük! Tornázni, edzőterembe eljárni ilyenkor szinte luxus, hiszen legalább három óra kell hozzá, és a szoptató anyukák ritkán engedhetik meg maguknak, hogy ennyi időre elhagyják a picit.
Az úszás minden izmot megdolgoztat. Pár száz méterért kár elmenni az uszodába, legalább ezer métert érdemes úszni. Aki szeret görkorcsolyázni, kiválóan formálhatja a combját, fenekét. Előfordulhat azonban olyan helyzet is, hogy az anyuka nem tud vagy nem akar kimozdulni, ilyenkor lehetnek hasznosak a különböző torna- és fitnesz-DVD-k.

Érett szépség

Nem valószínű azonban, hogy minden édesanya visszakaphatja a régi testét. De kérdéses, hogy egyáltalán célunk-e a régi formánk visszaszerzése. Sebők Marianna természetgyógyász, háromgyermekes anyuka szerint el kell fogadnunk, hogy lányos szépségünk egy részét átadjuk gyermekünknek. Cserébe másfajta, érettebb szépséget nyerünk.
– Egy nő szervezete akkor fejlődik ki igazán, amikor gyermeket szül. Ez jelenti a női teljességet. A test persze megváltozik: az anyák terhességi csíkokkal, pluszkilókkal küszködnek ilyenkor. Ezzel meg kell barátkozni. A szoptatás befejezése után még kilenc hónapot kell várni arra, hogy hormonálisan regenerálódjon a női test. Addig semmilyen intenzív, erőteljes diétát vagy versenysportot nem javaslok – mondja Sebők Marianna.

A természetgyógyász szerint a szülés után elsősorban a szoptatás segíti a fölösleges kilók eltűnését. Igaz, vannak olyan nők is, akik pont ebben az időszakban híznak többet. A szülés utáni első hónapokban az anyukák általában fáradtak, kialvatlanok. Ennek ellenére egy kis mozgás másfajta leterhelést jelent, ezért csak jót tehet. Diétázni nem szabad, de a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedni kell. A mozgás és a tudatos táplálkozás mellett a pihenésről sem szabad megfeledkezni. Az édesanyák bátran kérjenek segítséget férjüktől, családjuktól, akár „vegyenek ki” egy-egy pihenő­napot, vagy csupán néhány órát. Ilyenkor ne a porszívó kerüljön elő, hanem inkább a kispárna! A kismama így aludhat, pihenhet és foglalkozhat egy picit önmagával.
– A megfelelő életmód mellett napjainkban sokan elfeledkeznek egy régi, okos hagyományról: nagyanyáink a szülés után lekötötték a hasukat, így segítették a méh összehúzódását – teszi hozzá Marianna.







Csak lazán!

Szülés után minden megváltozik. Szép, gyönyörű, de semmiképpen sem egyszerű időszak ez egy nő életében. Az anyuka leterhelt, teli van új, feldolgozatlan élményekkel, minden idejét és energiáját az új jövevény tölti ki. Ráadásul idegen lehet a teste, hormonális háztartása is felborul.
– Sokan bűntudatot éreznek amiatt, hogy testük megváltozott, és szeretnének vonzó, szép nők maradni. Ehelyett azonban meg kell tanulni elfogadni a megváltozott helyzetet, hiszen mindez természetes dolog. A fáradtság, a kihívások és a hormonális változások hatására a testi változásoktól függetlenül sok esetben kialakul szülés utáni depresszió – kezdi Kovács Eszter pszichológus. – Egy nőnek, főleg, ha első gyerekével kezdi új életét, olyan sok változással kell szembenéznie, amennyivel addig nem találkozott. Egy másik lény tölti ki minden idejét és gondolatait. Közben megváltozhat a kapcsolata a férjével, csökkenhet a szexuális érdeklődése, s ezzel párhuzamosan az önbizalma is. Ilyenkor meg kell tanulnunk elfogadni a kialakult helyzetet.
Bátran kérjünk és fogadjunk el segítséget a családtól!
A görcsös megfelelni akarás helyett meg kell próbálni kicsit lazábban kezelni a helyzetet. Ilyenkor egy nő elsődleges feladata a gyermekkel való összeszokás. Ahogy a pici felcseperedik, egyre önállóbb lesz, így az anyuka is több időt fordíthat magára. Eltelik egypár hónap, elrepül az első év, és a kisgyermekes anyák mehetnek tornázni, új ruhákat venni, és visszatér az elvesztett önbizalom is.


Csak egészséges legyen!

Bizonyos esetekben nem a súlyprobléma jelenti a legnagyobb gondot. Koczor Judit kétgyermekes anyuka első várandóssága alatt 24 kilót hízott. Ami nem is csoda, mert veszélyeztetett terhesként csaknem nyolc hónapig feküdnie kellett.
– Nagyon lassan teltek a hetek, hónapok. Közben arra gondoltam, hogy most a súlyom számít a legkevésbé, a legfontosabb a gyerekem egészsége. Szerencsére minden jól alakult. Szülés után szénhidrátszegény diétába kezdtem, sokat úsztam, így mentek le szép lassan a kilók. A második terhességem problémamentes volt, akkor már sokkal jobban figyeltem a súlyomra. Ráadásul az orvosom is mindig figyelmeztetett, hogy vigyázzak, mert árthat a magzatnak a túlzott súly­gyarapodás. Ekkor csupán
12 kilót híztam – emlékszik vissza Judit.







Az anyaság csodája

A várandósság alatt úton-útfélen azt kérdezik a leendő édesanyától, hogy hány kilót hízott. A szülés után pedig azt, mennyi maradt rajta. A környező világ is rátesz egy lapáttal erre a nyomasztó faktorra. A sztárvilág kismamái az edzőteremből rohannak szülni, s a szülés után két héttel már beleférnek régi ruháikba. Hoppál Bori testtudatoktató szerint azonban nincs semmi baj azzal, ha egy nőn meglátszik a szülés.
– Ha nem mennek le a felszedett kilók, akkor sincs semmi gond. Van olyan nő, akin a szülés után két héttel már semmi túlsúly nem látszik, van, akinek fél év, netán több év kell hozzá. Meg kell értenünk, hogy az anyasággal másfajta periódusba érkeztünk, más dolgok kerülnek középpontba. A külső helyett a belső értékeknek kellene számítaniuk. Egy érett énképű nőnek nem az a központi problémája, hogy mennyit hízott vagy hány kiló maradt rajta. Az édesanya saját magáról a hangsúlyt átengedi egy másik, apró lénynek. Ez az anyaság csodája.












Még több érdekes cikket olvashatsz a Nők Lapja Egészség 6. számában
Mit mondanak a kisgyerekes apukák?

Abaházi Csaba, a Danubius Rádió műsorvezetője szerint egy baba születésekor nemcsak az anya, hanem az apa számára is teljesen megváltozik a világ.
– Ha egy férfi szeret egy nőt, és úgy döntenek, hogy közösen gyermeket vállalnak, nem számíthat, hogy a terhesség után megváltozik az édesanya külseje. Nem vártam el szülés után a feleségemtől, hogy rögtön ugyanolyan bomba nő legyen, mint korábban, sőt, ugyanolyan gyönyörűnek láttam, mint amikor megismerkedtünk. Ahogy egy nő számára átrendeződik a világ, amikor gyermeke születik, a férfiak is megváltoznak, mintaapává válnak.






Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó úgy véli, ilyenkor a legfontosabb, hogy a fiatal édesanyák türelmesek legyenek. Persze dolgozni is kell azért, hogy lemenjen a pocak, visszatérjen a feszesség. – Természetes dolog, hogy a nők teste megváltozik a szülés után. A feleségem sokat panaszkodott emiatt, bár ő szerencsés alkat, hamar leadta a pluszkilókat. Egyébként terhesen is gyönyörű volt. Úgy látom, hogy a nők megszépülnek, amíg a gyermeküket várják. Miután megszületik a baba, az apuka is sokat tehet azért, hogy felesége önbizalma visszatérjen. Én most is mindennap dicsérem a páromat.
 


 


 


 


 


 


 


 


 






Bővebben a témáról:

www.kismama.hu
www.kismama.lap.hu

Kenéz Kíra: A fogyásról és a jó közérzetről szülés után (LPI Könyvkiadó, 2004)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top