Életmód

Bőrünk védelmében

A bőr szépségénél talán csak az épsége fontosabb, vallják a bőrgyógyászok. Napjainkban, amikor számtalan káros környezeti hatás éri az embert az év minden szakában, a bőrvédelemre különösen nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az éktelenkedő kinövések, foltok százezrek életét keserítik meg.

Bőrünk különleges szerv, felülete ugyanis a legnagyobb kiterjedésű szervezetünkben: két négyzetméter. Az elváltozások jól láthatóak, és túlzás nélkül mondható, minden leolvasható róla: látni a vízhiányt, a szín változásán a belső szervek betegségeit, sőt, még a lelkiállapotot is. Olykor kinövések, elszíneződések, hámlások csúfíthatják el, amiből már a régi korokban is diagnosztizáltak a gyógyítók. A népi mondások is számtalanszor említik, gondoljunk csak az alábbi mondásokra: „Vásárra viszi a bőrét”, „Majd’ kibújik a bőréből, „Elhúzza az irháját” vagy: „Hét bőrt nyúznak le róla”!

A bőr nem felejt

Bőrünk szilárd, mégis nagyon rugalmas, három réteg alkotja, a hám, az irha és a bőralja. Négyhetente megújul az emberi test igen összetett védőrendszere. Érzékel, ingereket vesz fel, távol tartja a környezeti ártalmakat, kórokozókat, hőszabályozó, és érzékeli a fájdalmat. Az erősen igénybevett helyeken – kézen, lábon, arcon -, vastagabb, másutt vékonyabb, a legvékonyabb a herezacskón, a szemhéjon és a hajlatokban.

– A bőr állaga folyamatosan változik, ezt a folyamatot befolyásolja a kor, a hormonok hatása, a táplálkozás és az idegállapot. Rugalmassága összefügg a folyadékbevitellel, ami érthető, hiszen testünk hetven százaléka víz – mondja dr. Vass Ilona bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, a Pre-Pharma orvosigazgatója.

– A ma embere sajnos, nem óvja megfelelően bőrét. Kitesszük vegyszerek hatásának, és tavasszal, nyáron a rendkívül káros és sok betegséget okozó UV-sugárzásnak. Kevesen tudják, hogy a kisgyermek bőre nem tud olyan mértékben védekezni, mint egy felnőtté. Felelőtlenül napoztatják a babákat, kicsi gyerekeket, és nem számolnak a hosszú távú következményekkel, pedig a bőr nem felejt. Ha a felnőttet napsugárzás éri, megvastagszik a bőre, lebarnul, így védekezik, de a gyerekek megégnek, aminek súlyosak a következményei. Annak a gyermeknek, aki húszéves kora előtt több mint háromszor leég, nagyobb az esélye a bőrrákra – véli Vass doktornő.

Fényérzékeny foltok

– Nagyon sok beteg keres föl bennünket azzal, hogy a bőrén foltok képződtek. A foltok többfélék lehetnek, fehérek, barnák, vörösek, és alakjuk is nagyon különböző. A fehér foltok megjelenésének többféle oka van. A vitiligónak nevezett kifehéredés oka ismeretlen, viszont családi halmozódásuk megfigyelhető. Nagyon sok beteg beszámol arról, hogy egy leégés után fehéredett ki foltokban a bőre, de máig nem bizonyította be a tudomány az összefüggést a napfénnyel. Vitiligo a kézen, a szem körül, az arcon jelenik meg, régebben a férfiak betegségének tartották, de ma már nagyon sok nő életét is megkeserítik. Akinek ez a betegsége, semmit nem érez, az érintett rész nem viszket, nem hámlik, nem fáj – mondja dr. Szokolai Erzsébet, a rendelő másik szakorvosa.

– A másik efféle kellemetlenséget egy bizonyos bőrgomba okozhatja. Ezek a foltok körömnyiek, lehetnek fehérek, világosbarnák, halványvörösek, és amikor a beteg napozik, kifehérednek. Jellemzően a háton, mellkason jelenek meg, felületük lehet érdes vagy hámló. Bár ezt gomba okozza, nincs összefüggésben a köröm- és lábgombákkal. És vannak azok a fehér foltok, melyeket kifejezetten az ultraviola fény provokál, ezek eleinte egészen kicsik és fehérek, a páciens azt hiszi, valami seb hegei. S meg kell említeni, hogy néhány gyógyszer szedésekor tilos napra menni, mert fényérzékenység alakulhat ki. Ilyenek bizonyos vízhajtók, cukorbetegségre alkalmazott szerek, illetve antibiotikumok. Növényi nedvek is okozhatnak fehér foltot a bőrön, például a paszternák, illetve a citrusfélék leveleinek nedve is fényérzékenységet okozhat. Apró viszkető pöttyök tavaszi napozáskor pedig egyértelműen a napallergia tünetei – mondja dr. Vass Ilona.

A barna bőr szép, de már bebizonyosodott, hogy nem az egészség jele. A napozás, a szolárium árt. Sok fiatal nő küzd azzal, hogy az arcán barna, úgynevezett májfoltok jelennek meg. Különösen zavaró az ajak fölött, a bajusztájékon és az arc oldalán. Ez a pigmentáció legtöbb esetben a hormontartalmú készítmények és a fény együttes hatásának eredménye, s a szakorvosok szerint ezekkel semmit sem lehet kezdeni.

– Ha a terhesség miatti hormonváltozás miatt alakulnak ki a bőrön barna foltok, azok a szülés után elmúlnak – állítja Vass doktornő, aki a korosabb nők panaszai közül kiemelte még az apró vörös foltokat, amelyek tapasztalatai szerint két fő csoportba sorolhatók. – Vörös folt általában az arcon és a törzsön jelenik meg. A két legismertebb változata, a gombostűfejnyi vagy még annál is kisebb, rubin színű kis göbök, az úgynevezett ártalmatlan rubinnevusok, és a súlyos májbetegségre utaló csillagnevusok, melyek pókszerűek. A rubinnevusok általában a változókor után jelennek meg, és a kritikus helyekről eltávolíthatóak. A másik esetben pedig nem az eltávolításon kell gondolkodni, hanem a májat kell gyógyítani.

Félelmetes melanoma

Tudta?

• Melanoma a test bármely pontján, a hajas fejbőrön, a köröm alatt, sőt, a szemfenéken, és a belekben is előfordulhat.

• A szemölcsöket és a lógó fibrómákat a nyár beállta előtt kell eltávolítani, ez nyáron nem javasolt.

A világon előforduló összes rosszindulatú daganatos megbetegedés negyven százaléka bőrrák, azok közül is a legagresszívabb a melanoma. A felelőtlen napozásnak és szoláriumozásnak köszönhetően az ilyen jellegű megbetegedések száma hazánkban is ugrásszerűen megnőtt. Ám jó tudni, hogy az időben észlelt elváltozás jól operálható, gyógyítható!

– Ha felfedezek egy melanomát, nagyon megvisel. Különösen akkor, ha huszonéves fiataloknál kell ezt a kórt diagnosztizálni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kialakulásában mekkora a szerepe az UV-sugárzásnak, a mértéktelen szoláriumozásnak. A bőrön minden elváltozást figyelni kell! A meglévő anyajegyeket, az újakat, a színt, a méretet, azt, ha valamelyik vérezni kezd. És ha bárki bármilyen változást tapasztal, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni. Anyajegyek, kisebb-nagyobb foltok mindenkin előfordulnak, de ezeket havonta szükséges tükör előtt ellenőrizni. A hajas fejbőrtől a talpig, minden testrészt, hajlatot ellenőrizni kell. A melanomának az a nagy veszélye, hogy gyorsan nő, mélyen roncsol, és viszonylag rövid időn belül ad áttétet. Akinek a családjában előfordult, annak fokozottan kell figyelnie, mert a hajlam öröklődhet, és bár tudományosan nem támasztották alá, a tapasztalatok azt bizonyítják, a stressz is okozhatja – mondta Vass Ilona bőrgyógyász szakorvos.

A babák sapkában strandoljanak!

• Fél órával azelőtt, hogy a szabadba megyünk, már a tavaszi időszakban is krémezzük be arcunkat, kezünket!

• Aki teheti, ne menjen napra, csak a reggeli és az esti órákban.

• A kopasz férfiak kora tavasztól viseljenek sapkát!

• Kisgyermekeket tilos napoztatni! Ha strandra viszi a picit a szülő, adjon rá térdig érő nadrágot, hosszú ujjú, pólószerű felsőt, légiós sapkát, amely a nyakat is védi. S jó, ha ilyen sapkában is fürdenek a kicsik.

• Amennyiben módunkban áll, vásároljunk UV-szűrővel impregnált fürdőruhát, ugyanis a sugárzás a ruhán át is káros.

• A napimádók a teljes testfelületet kétóránként krémezzék be nagy faktorszámú krémmel!

Védelem a természetből

Az UV-sugárzás károsítja a sejtek DNS-ét, ami azt eredményezi, hogy azok nem képesek a tökéletes újraképződésre. A Laboratoires Serobiologoques, Division de Cognis francia kutatói, azonban rájöttek arra, hogy egy forró égövön honos növény, a Cassia alata egyik hatóanyaga DNS védő-regeneráló hatású, segíti a tökéletes sejtmásolódást. A Cassia alata-kivonatot tartalmazó termék már a hazai patikákban is kapható.

Még több az e heti Nők Lapjából:

10 és 1/2-dik randi Fenyő Ivánnal »
D. Tóth Kriszta: Én és a Zöldszem »
Gabriellából Gábor – 3. rész »
Az én gyerekemmel nem fordulhat elő?! – Alkoholmérgezés, drogok, eszméletvesztés »
Pudingparádé »
A megfoghatatlan női szépség »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top