Életmód

Egészséges és nagyon finom! – Vigyázat, kipróbáltuk!

Általában azt gondoljuk, ami egészséges, az nem feltétlenül finom. Persze mindenki találkozott már téglakeménységű, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, de nem kell ennek feltétlenül így lennie. Bár a házi kenyérsütés első ránézésre macerásnak tűnhet, de a végeredmény egész egyszerűen mennyei! Vigyázat, kipróbáltuk!

Az egészséges étkezésről nem a magas konyhaművészet jut az eszünkbe. Sajnos. Pedig kitűnő és egészséges alapanyagokból isteni ételeket lehet készíteni, ha megismerjük, elsajátítjuk és legfőképpen a mindennapokban gyakoroljuk az apró fogásokat, trükköket. Egészségünk igazán megér ennyi ráfordítást, többszörösen fogja meghálálni.
Az alábbi recepteket otthon is többször elkészítettem, és a hatás a teljes családi körben katartikus volt.

Rusztikus parasztkenyér

Hozzávalók:

  • 150 g rozs
  • 350 g tönkölybúza
  • 1 tk. akácméz
  • 375 ml langyos víz
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 1 ek. kristálysó
  • 1-2 ek. pirított fűszer: köménymag (esetleg ízlés szerint koriander)

Elkészítés:

A frissen megőrölt rozs- és tönkölylisztet egy nagyobb tálban jól összekeverjük. A közepébe egy mélyedést nyomunk, ahol a kovászt elkészítjük: az élesztőt 100 ml vízzel és egy kevés liszttel sűrű péppé összedolgozzuk. A kovászt liszttel befedjük.
15 percig kelesztjük.

Hozzáadjuk a tojást, a sót, a maradék vizet és a fűszereket. Kézzel 10 percig, dagasztógéppel 5 percig dagasztjuk. A tálat gondosan folpakkal lezárjuk, hogy a tészta ne száradjon ki.
30 percen át kelesztjük.

A megkelt tésztát beletesszük egy kivajazott, esetleg magokkal – pl. mák, szezám, fekete szezám, zabpehely stb. – megszórt, téglalap alakú sütőformába.

A tetejét nedves kézzel egyenesre simítjuk.
10 percen át kelesztjük.

A tetejét még egyszer benedvesítjük, esetleg magokkal megszórjuk.

Előmelegített sütőben a legmagasabb hőfokon 8 percig, majd 180-200 ºC-on további 30 percig sütjük. Rácsra borítva kihűlni hagyjuk.

 

  • Míg sül a kenyered, készítsd el hozzá ezt az egyszerű, egészséges és nagyon-nagyon finom kencét:
Paradicsomos vajkrém

Hozzávalók:

  • 125 g habosra kikevert vaj
  • 200 g paradicsompüré
  • 1 fej közepes nagyságú hagyma nagyon apróra felkockázva
  • 2-3 közepes nagyságú répa igen finomra lereszelve
  • bors
  • kristálysó

Elkészítés:

Először mixerrel a vajat habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű paradicsompürét, majd a többi összetevőt.

 

A következő tanfolyam időpontja és témája:

December 6. (szombat) – Egészséges édességek adventra és karácsonyra

Trüffel- és túrópraliné-kockákCantuccini Csoki-karamell mignon Hógolyó Panettone Fahéjhold Petits fours Az éhségünket hokkaidotök-felfújttal csillapítjuk.

A tanfolyam végén közösen elfogyasztjuk az elkészített ínyencségeket.
Ár alkalmanként, személyenként: 12 000 Ft. – Az ár tartalmaz: minden szükséges alapanyagot és eszközt, ételt, italt, receptmappát.
A tanfolyam időpontja 10.00–14.00 óra, kizárólag előzetes bejelentkezésre.
Helyszín: Culinaris Tankonyha – Budapest III. ker., Perc utca 8.

Bejelentkezés: tel.: 312-16-46 vagy 30/273-62-77.

A tanfolyamot vezeti Toth Krisztina orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó és biovegetáriánus szakácsnő.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top