• Vasárnapi tejes zsemle • |
Hozzávalók:
- 450 g finomra őrölt tönkölybúza
- 250 ml langyos tej
- 20 g élesztő
- 80 g akácméz
- 1 tk. kristálysó
- 50 g vaj
Elkészítés:
Először az első négy összetevőt alaposan összegyúrjuk. Kézzel 10 percig, dagasztógéppel 5 percig dagasztjuk. 10 percig kelni hagyjuk.
Majd a sót és a vajat a megkelt tésztával összegyúrjuk.
Kis zsemléket és apró péksüteményeket formázunk. Ízlés szerint a zsemléket díszíthetjük is. Először vízbe mártjuk a tetejüket, majd megforgatjuk olajos magvakban, köménymagban, mákban stb.
A sütőlapon még egyszer 10-15 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben, kb. 250 ºC-on kezdeti gőzhozzáadás mellett 5-7 percig sütjük.
• Friss narancslekvár • |
Hozzávalók:
- 5 kifilézett narancs
- 250 ml frissen facsart narancslé
- 250 g aszalt sárgabarack
- 3 ek. mazsola
- 1 ek. apróra összevágott gyömbér
- 1 ek. darabolt dió
- 1-2 ek. akácméz
- 2-4 ek. konfigel
- ½ citrom leve
Elkészítés:
Az apróra vágott aszalt sárgabarackot éjszakára beáztatjuk 250 ml vízbe. Másnap a többi összetevővel kb. 30 percig összefőzzük.
Forró üvegbe öntjük.