Életmód

Télen is egészségesen – C-vitaminnal ilyen egyszerű?

Ha immunrendszerünk a szervezetünk első számú védelmi rendszere, akkor a C-vitamint akár előretolt helyőrségnek is tekinthetjük, hiszen legfontosabb hatása az immunrendszer működésének támogatása. Így kiválóan alkalmas különféle betegségek megelőzésére, valamint a káros környezeti hatások közömbösítésére.

A C-vitamin (tudományos nevén aszkorbinsav) felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki 1928-ban elsőként állította elő tiszta formában.

A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar biokémikus ezért a munkásságáért orvosi és élettani Nobel-díjat kapott.

A vírus- és baktériumellenes C-vitamin nélkülözhetetlen a fogak, a csont- és kötőszövetek képződéséhez, a legnagyobb szolgálatot mégis azzal teszi szervezetünknek, hogy sejtjeinket megvédi a szabadgyökök káros hatásaitól (antioxidáns hatás).

Ezenkívül elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz, az általános regenerációhoz és anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez.

 

A C-vitamin tipikus hiánybetegségétől, a kiszáradt bőrrel és fogínysorvadással együtt járó skorbuttól ma már szerencsére nem kell tartanunk. Ám ne feledjük, hogy a tartós C-vitaminhiány rendkívüli mértékben megnöveli a szív- és érrendszeri rendellenességek (elsősorban érelmeszesedés és szívroham), továbbá a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.


A vízben oldódó C-vitamint szervezetünk sem előállítani, sem hosszabb ideig tárolni nem képes, ezért annak rendszeres pótlásáról gondoskodnunk kell: a felnőttek napi ajánlott adagja 60-80 mg.

A legjobb C-vitaminforrások a zöldpaprika, fejes saláta, paradicsom, a káposztafélék és a burgonya. A gyümölcsök közül a citrom (főként a levele), a csipkebogyó, narancs, grapefruit tartalmaz nagyobb mennyiséget ebből a hasznos vitaminból.

Ha Ön – legtöbbünkhöz hasonlóan – elfoglalt, és nincs ideje a napi többszöri citromfacsarásra, akkor a 100%-os Olympos citromlé ízletes, kézenfekvő és a természetes citromlével egyenértékű megoldást kínál az ünnep- és hétköznapokra egyaránt.

Az egészséges táplálkozás rajongóinak vitaminpótláshoz jó szívvel ajánljuk a 100%-os Olympos citromlevet, amely már kis mennyiségben is sok C-vitamint tartalmaz. Nagyszerűen használható teák, sportitalok, gyümölcskoktélok ízesítésére, és természetesen ínycsiklandó limonádét is készíthetünk belőle.

További információk 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top