Életmód

Melyik lesz az ország legjobb pálinkája 2009-ben?

Március 26-án csütörtökön reggel 9.00-kor Gyulán a Park Hotel Tiffany termében elkezdődött a XVII Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny, illetve az először meghirdetett Kizárólag Pálinka-, Gyümölcspárlat Alapú Italok, Likőrök Versenye érzékszervi zsűrizése.

Lovász Sándor ötletgazda-főszervező elmondta, hogy idén is nevezési rekordot döntöttek, hiszen a tavalyi 688 pálinka, illetve gyümölcspárlat után 2009-ben 707 nevezés futott be. Így ez a verseny idén is a világ harmadik legnagyobb szakmai megmérettetése. Ráadásul minőségi előrelépés is történt, hiszen tavaly 31 kereskedelmi főzde nevezett, idén 40. A cégek átlagosan kevesebb pálinkát hoztak, a versenyre kizárólag a legjobb termékeiket hozták el. Így is 400 pálinka, gyümölcspárlat nevezett a kereskedelmi kategóriában, 30-al több, mint tavaly.

Gyümölcspárlatot küldtek Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Ausztráliából, Melbourne-böl. Kínából is neveztek, de ezek a gyümölcspárlatok még nem érkeztek be.

A 22 tagú szakmai zsűri dr. Panyik Gáborné verseny-igazgató vezetésével lát munkához, hogy kiválasszák az érmes, a kategória győztes és különféle különdíjas termékeket. S végül, de nem utolsó sorban a zsűri arról is dönt, hogy melyik pálinka lesz 2009-ben Magyarország legjobb pálinkája, amelyet megőrzendő nemzeti kincsként december elején elhelyeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a II Szent Miklós Pálinka Ünnep keretében.

A szakmai zsűrizés nyilvános. Eredmény hirdetés 2009 április 18-án szombaton Gyulán a várudvaron lesz a X Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Vásár keretében. Az eseményről a Duna televízió élő közvetítést ad.

A versenyről a www.palinkafesztival.hu honlapon friss információt szerezhetnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top