nlc.hu
Életmód
Így tartsd a súlyod nyaralás közben!

Így tartsd a súlyod nyaralás közben!

Nem szeretnél elhízni a nyaralás alatt, de az állandó fogyókúrához sincs kedved? Megmutatjuk, hogyan tartsd a súlyod úgy, hogy közben élvezed az életet.

Vakációzni nem azért megy az ember, hogy aszkétákat megszégyenítő akaraterővel, de szomorúan azt lesse, hogyan merülnek el mások a kulináris élvezetekben. Igen ám, de a vakációról több kiló plusszal visszatérni sem szívderítő élmény. Megmutatjuk, mire figyelj, hogy nyugodtan élvezhesd a legfinomabb falatokat, mégse legyen lelkiismeret-furdalásod!

 Figyelj a részletekre!

Mint tudjuk, az ördög a részletekben lakozik, s ez az egészséges táplálkozás esetére is igaz. Ha odafigyelsz néhány apróságra, nem kell félned a pluszkilóktól.

1. Ügyelj az adagokra!

Így tartsd a súlyod nyaralás közben!Nem kell hatalmas adagokat fogyasztanod: ha elteltél, nyugodtan hagyd abba az evést, akkor is, ha még van a tányéron. A legtöbb étteremben nagyon szívesen be is csomagolják a maradékot.

2. Légy ínyenc!

Ahelyett, hogy a svédasztalnál mindent a tányérodra pakolnál, ami szimpatikus, hagyj időt magadnak a válogatásra, és légy nyugodtan ínyenc: csak a legeslegjobb ételeket kóstold meg. Ha többfélére is kedved támad, szedj belőle miniadagokat, és egy nagy adag salátát vagy desszertként gyümölcssalátát.

3. Főzz magad!

Ha apartmanban szálltok meg, vidd magaddal néhány gyorsan elkészíthető, egészséges étel receptjét, és üss össze egy-egy kalóriaszegény vacsorát. Utána pedig sétáljatok egy jót!

4. Vigyél magaddal uzsonnát!

A kirándulásokon, városnézéseken ne bízd magad a helyi lángossütők és gyorséttermek kínálatára: csomagolj néhány teljes kiőrlésű zsemléből készült zöldséges szendvicset, nem összenyomható gyümölcsöt, ásványvizet. Így ha megéheztek, elég lesz belenyúlni a táskába. Ezzel ráadásul spórolhatsz is!

 Kis nyári kalóriakalauz, katt ide! »

5. Rómában tégy úgy, mint a rómaiak!

A mediterrán fogások jó része kevés zsírt és sok zöldséget tartalmaz, így kiváló fogyókúrás eledel. De ha más országokban utazgatsz, akkor is érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat – persze a kalóriatartalomra mindig figyelj oda!

+1 tipp: mozogj!

Ahelyett, hogy tétlenül üldögélnél a strandon, aktivizáld magad! Építs homokvárat a gyerekeiddel, próbáld ki a strandröplabdát a pároddal vagy a barátnőddel, ússz a medencében (szerencsésebb esetben a tengerben), kirándulj minél többet. Ezzel nemcsak rengeteg kalóriát égetsz el, hanem azt is megelőzöd, hogy unalomból nyúlj valamilyen rágcsálnivaló után.

Válassz okosan!

Semmit nem kell megtagadnod magadtól, de érdemes ügyesen választanod: a mennyiség helyett a minőség legyen a lényeg.

1. Váltogasd a húst és a halat!

A magyarokra a statisztikák szerint jellemző, hogy kevés halat fogyasztanak, pedig a halhús tele van egészségvédő ómega-3 zsírsavakkal és más tápanyagokkal. Legalább a nyaralás idején igyekezz behozni a lemaradást – ha lehet, ne rántott, hanem inkább roston sült, grillezett hal formájában. A húsok közül is a roston sütöttekre szavazz.

2. Zöldség és gyümölcs: minden mennyiségben!

Használd ki a nyár adta zöldség- és gyümölcsbőséget! A nagy melegben nincs is jobb ebéd, mint egy nagy tányér saláta, vacsora után pedig jöhet a gyümölcstál vagy a gyümölcssaláta. Az egzotikus gyümölcsök, mint például az ananász, nemcsak finomak, hanem enzimeikkel a zsírégetést is támogatják. A római saláta pedig folsavval látja el a szervezetedet, miközben alig van benne kalória. A salátaöntetekkel viszont vigyázz, hizlalhatnak – különösen a majonézes változatok. Ragaszkodj a jól bevált olívaolajhoz és néhány csepp balzsamecethez.

Így tartsd a súlyod nyaralás közben!

 

3. Sült krumpli helyett barna rizs

A köret kiválasztásán is sok múlhat. Olajban sült hasábburgonya helyett szavazz inkább a héjában sült, esetleg főtt krumplira, még inkább a barna rizsre. A lehető legjobb választás pedig a párolt vagy grillezett zöldség.

4. Krémleves helyett zöldségleves

A tejszínes, sűrű krémlevesek helyett szavazz inkább a zöldséglevesre: nagyszerű éhségűző lehet például egy tányér paradicsomleves vagy hideg gazpacho. A szárnyashúslevessel sem jársz rosszul, de kevés tésztával, sok zöldséggel edd.

5. Fagyiból jöhet a gyümölcsös!

Ha már nyaralsz, nehogy lemondj a fagyiról! A tejszínes fagylaltok helyett viszont inkább válaszd a gyümölcsfagyit, vagy még inkább a sörbetet. Két gombóc gyümölcssörbetben mindössze 100 kalória van, míg ugyanennyi csokifagyiban több mint a duplája.

Így tartsd a súlyod nyaralás közben!

 

 

+1 tipp: óvatosan az alkohollal!

Az alkoholos italok valóságos kalóriabombák, egy piña colada például 342 kcal! Ha ki akarsz rúgni a hámból, válassz inkább egy pohár száraz fehérbort vagy pezsgőt. Napközben pedig igyál minél több ásványvizet, mivel a melegben több folyadékra van szükséged, mint általában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top