Életmód

Kimerültség, fejfájás, alvászavar? – Mire utalnak a karácsonyi stressz tünetei?

Nálatok hogy telik a karácsony? Minden csupa szépség és harmónia? Vagy közbeszól a tested? Fáj a fejed, fáradt vagy, elkap a nátha? Ha ez a helyzet, jó, ha az érzelmeidet is megvizsgálod!

A karácsonyról mindenkinek az idill jut az eszébe: a család boldogan üli körül az asztalt, és mindenki örül az ajándékoknak. De mi van akkor, ha épp te vagy, aki akaratlanul is megbontja ezt az idillt? Megfájdul a fejed, legszívesebben lefeküdnél aludni, vagy náthásan szipogsz egy félreeső sarokban. Jól teszed, ha utánagondolsz a tünetek lehetséges okának – elképzelhető, hogy a tested csak a lelked kérdéseire válaszol a kellemetlen tünetekkel.

 Mit jelent, ha nem tudsz aludni?

 
Kimerültség, fejfájás, alvásszavar?  - Mire utalnak a karácsonyi stressz tünetei?Túlságosan felpörögtél: az alvászavarok arra is utalhatnak, hogy elvesztetted a pihenésre való képességedet.

Imádod az ünnepeket, és azonnal felpörögsz, ha a karácsonyról esik szó. Mindent magadra vállalsz: ajándékok után rohangálsz, boldogan díszíted a lakást, különleges recepteket keresel, barátokkal találkozol, és a céges partinak is te vagy a középpontja. Ennek az adrenalinrohamnak azonban ára van: ha néha nem tudsz ellazulni, könnyen lehet, hogy akkor is problémáid lesznek az alvással, amikor végre vízszintesbe kerülsz.

Mi a teendő? Mindennap szállj ki egy kis időre a mókuskerékből! Amikor hazaérsz a munkából, ne fogj bele azonnal valamilyen tevékenységbe, inkább hagyj magadnak néhány percet az átállásra. Feküdj le az ágyra – vagy akár a földre terített takaróra –, és néhány percig koncentrálj csak a légzésedre. Csukd be a szemed, lélegezz az orrodon keresztül, és figyeld, ahogy a levegő megtölti a tüdőd felső, majd alsó részét, legvégül pedig leér egészen a hasadig. Maradj így pár percig, közben engedd el a fejedben száguldozó gondolatokat. Végül fokozatosan térj vissza a valóságba.

 Mit jelent, ha megfázol, vagy elkap az influenza?

Kimerültség, fejfájás, alvásszavar?  - Mire utalnak a karácsonyi stressz tünetei?Tipikus stressztünet: általában azokra támad rá, akik félnek konfrontálódni a többiekkel.

Ha mindig karácsony táján tör rád az influenza vagy a nátha, érdemes elgondolkodnod: milyen feladatok alól ad felmentést, ha otthon kell maradnod forró teát iszogatva? A mindig azonos időben feltűnő betegség ugyanis általában azokat támadja, akik túl soknak találják a karácsony előtti teendőket: a munkahelyi hajtást, a barátok meglátogatását, az ajándékhajszát, a munkahelyi partikat, a rokonjárást. A betegség révén egy kis levegőhöz jutnak: ilyen állapotban senki sem várja el tőlük, hogy részt vegyenek a körforgásban. A törékenyebb lelkialkatúakra különösen jellemző az az általános tétel, hogy a stressz legyengíti a szervezet védekezését, ha pedig az immunrendszer nem végzi megfelelően a munkáját, a szervezeted ott áll minden kóbor vírusnak kiszolgáltatva.

Mi a teendő? Ha arra gyanakszol, hogy az ünnepek körül menetrendszerűen bekövetkező náthához az ünnepi körforgástól való félelmed is hozzásegít, igyekezz tisztázni magadban, melyek a legkellemetlenebb szituációk. A rokonok áradata? A kellemetlen kérdések? („Mikor mész már férjhez?”) A túlórák? A tülekedés a zsúfolt bevásárlóközpontokban? Ha pontosan tudod, mitől tartasz, hamarabb rájössz, hogyan kellene lazítani a terheken ahhoz, hogy ne a betegséggel kelljen takaróznod. Például ünnepelhetsz szűk családi körben, vagy megrendelheted az interneten az ajándékokat…

 Mit jelent, ha megfájdul a fejed?


Azt szeretnéd, ha békén hagynának: a fejfájás segít egy kicsit kívülállónak maradni.

Ott ülsz az asztalnál a többiekkel, de mivel fáj a fejed, nem veszel részt a hangos éneklésben, a beszélgetésben. A fejfájásod világos üzenetet küld a többiek felé: „Itt vagyok, de többet ne várjatok tőlem.” Valószínűleg mesterségesnek érzed az ünnepi általános és kötelező jókedvet, és szeretnéd megtartani a távolságot mindettől. Ha nem vagy jól, a többiek is könnyebben békén hagynak, nem kell percenként visszautasítanod az erőszakos kínálgatást… Lehet, hogy elfelejtetted, mi a jó a társaságban? Vagy a napi taposómalom után semmi kedved a számodra felszínesnek tűnő csevegéshez?

Kimerültség, fejfájás, alvásszavar?  - Mire utalnak a karácsonyi stressz tünetei?


Mi a teendő?
A legfontosabb, hogy más szemszögből tekints a többiekre, és a társas együttlétet inkább erőforrásnak, mint kötelezően átugrandó akadálynak érezd. Próbálj becsempészni egy kis társasági életet a mindennapjaidba is: menj színházba valakivel, üljetek be egy cukrászdába a barátnőiddel, vagy ha van kedved, kezdj bele valamilyen csapatsportba. Próbáld meg visszanyerni az együttlét örömét: ha felfedezed, mennyi erővel tölt fel a társaság, a fejfájásodnak hamarosan híre-hamva sem lesz.

 Mit jelent, ha kimerültnek érzed magad?

 

Kimerültség, fejfájás, alvásszavar?  - Mire utalnak a karácsonyi stressz tünetei?Hiányzik valaki: az évnek ebben a szakában hajlamos vagy a depresszióra, mert magányosnak érzed magad.

Az ünnepi időszakban mindenhonnan mosolygó családok, áhítatos szerelmespárok képei áradnak: ha neked ez valamiért nem adatott meg, nem csoda, ha letörnek a lépten-nyomon sugárzott képek. Sokan vannak, akik legszívesebben januárig téli álmot aludnának: van, aki a szüleit hiányolja, van, akit a rokonok szerelemre, esküvőre vonatkozó kérdései gyötörnek. Sokan a munkába menekülnek ilyenkor, és fáradtan, kedvetlenül dőlnek be a fa alá.

Mi a teendő? Próbáld legyőzni az álmatagságot: kelj fel egy kicsivel hamarabb, sportolj, vagy egyszerűen sétálj mindennap fél órát a természetben, jó messze a városi nyüzsgéstől. Próbáld meg valahogy „beindítani a motort” olyan tevékenységekkel, amelyeket szeretsz. Ha messze van a családod, és teljesen egyedül vagy, keress sorstársakat, akik szintén egyedül lennének karácsonyeste – ha nem töltenétek együtt az ünnepet. Végső esetben ne félj magadnak fát állítani, és megajándékozni magad: az, hogy egyedül vagy, nem kell, hogy feltétlenül a keserű magányt jelentse – a karácsony a te ünneped is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top