- Egyen gyakrabban kisebb mennyiségeket, de az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és az egyes étkezéseknél legyen közel azonos! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 nagyobb étkezés helyett!
- Elfogyasztott ételei tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, és hüvelyesekből készített ételeket!
- Egyen több halat: legalább hetente egyszer, de lehetőleg háromszor fogyasszon halat!
- Fogyasszon kevesebb zsiradékot, zsírban és olajban sütött ételeket!
- Fogyasszon rendszeresen fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikusakat, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
- Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!
- Igyon több folyadékot, legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyassza a koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italokat!
- Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
- Mozogjon rendszeresen; heti 5 alkalommal iktasson be 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást, mellőzze a dohányzást!
- Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!
*Forrás: a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológiai Szervezet) által az Egészséges Emésztés napja alkalmából, 2008. május 29-én kiadott 10 általános táplálkozási tanács az egészséges emésztés megőrzése érdekében