Életmód

Mit mond a dietetkus?

A tavasz közeledtével mindenki gyorsan és hatékonyan szeretne megszabadulni a télen felszedett kilóktól és a már meglévő súlyfeleslegétől, ezért hajlamosak vagyunk különböző csoda kúrákat kipróbálni a gyorsan áhított eredmény érdekében.

Ezek  hosszú távon nem vezetnek eredményre mert kúra szerűen az alacsony energiatartalmú ételeket részesítik előnyben és az ízvilág beszűkül és emiatt a fogyókúrázók feladják a harcot a kilók ellen.

Sajnos napjainkban a táplálkozási szokásainkban elégtelen a zöldség-gyümölcs fogyasztás, alacsony a rost bevitel viszont igen magas például a só illetve a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása.

Nagyon fontos, hogy amikor elhatározzuk, hogy fogyni szeretnénk, hosszútávon gondolkozzunk és a siker érdekében olyan elhatározást tegyünk ami meghozza a kívánt eredményt.

A diétát meg kell alapozni és elsősorban a szervezetünket rászoktatni a  napi ötszöri, kis adagokból álló étkezésekre, valamint a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztásra amivel „méregtelenítünk és lúgosítunk”. Nem szabad megfeledkezni a napi rendszeres és bőséges folyadék fogyasztásról sem! Ha már megszoktuk a többszöri kis adagonkénti étkezést akkor a következő lépésben már az ételeink minőségére kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Fontos a jó ízű, változatos ugyanakkor alacsony energia-és szénhidrát tartalmú táplálék ami hosszútávon sem válik unalmassá. Ily módon már nem „fogyókúrát” hanem életmód váltást alakítunk ki, hogy az áhított súly elérése után megelőzhető legyen a yo-yo effektus ami a kilók újbóli visszaszedését jelenti.

Mit mond a dietetkus?

Miháldy Kinga
dietetikus 

 

 

 

 
Olvasd el a többi szakember véleményét és cikkét a témával kapcsolatban:

  • A diétáról, a táplálkozási tanácsadó szemszögéből

Domonkos Zsolt – Táplálkozási tanácsadó, személyi edző >>>

  • A diétáról orvosi szemmel

dr. Szűcs Erzsébet Szakértő főorvos >>>

  • A diétáról, az élelmiszermérnők szemével

Orbán Judit – Élelmiszermérnök >>>

  • A diétáról, a Gastroyal dietetikusa

Wollák Zsuzsánna –  A Zsírégető Klub és a Szent János Kórház vezető dietetikusa >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top