Életmód

Kifogások a mérlegen

Folyton diétázol, mégis elkerül a siker? Lehet, hogy itt az ideje, hogy kíméletlenül őszinte legyél magaddal: nem dőltél be véletlenül valamelyik divatos kifogásnak?

A 36-os méret bűvöletében élünk, ám miközben folyamatosan a súlyunkkal küzdünk, igyekszünk élvezni is az életet. És bár a lelkünk mélyén tudjuk, hogy tartósan csak az egész életmódunk átalakításával fogyhatunk, néha szeretnénk nehézségek nélkül megoldani ezt az egészet. Épp ezért sokszor hajlamosak vagyunk bedőlni a zsírégető tabletták, a light zsiradékok és a csodafogyókúrák ígéreteinek, vagy éppen jól hangzó kifogásokat keresni arra, miért is esszük meg azt, amit nem kellene…

1. számú kifogás: „Egy szelet sütiben nincs sok kalória…”

„Ebben a pár falat rétesben biztosan nincs több 150 kalóriánál…” – gondolod, pedig előfordulhat, hogy akár 300 kalóriát is rejt. Nagyon gyakran követjük el azt a hibát, hogy alábecsüljük az ételek kalóriatartalmát, ezért nagyobb adagokat eszünk a kelleténél. Gyakori kifogás az „minden szendvics egyforma” is: pedig korántsem mindegy, mi van abban a zsemlében: sovány pulykasonka vagy zsíros szalámi, zöldség, vagy ömlesztett sajt? Ráadásul sokan úgy gondolják, ha olívaolajjal főznek és teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztanak, azzal azonnal fogyókúrássá változtatták a fogásokat.

Mi a megoldás? Érdemes egy ideig rendszeresen forgatni a kalóriatáblázatot, hogy szembesülj az ételek valódi kalóriatartalmával. Vezess étkezési naplót, hogy lásd, hol tudnál spórolni a kalóriákkal.

2. számú kifogás: „Pár perc sport, és már el is égettem az ebéd után megevett tiramisut…”

A sport valóban égeti a kalóriákat, de ahhoz, hogy egy jó adag édesség kalóriatartalmától megszabadulj, legalább egy órát kell edzened (egy adag tiramisu kalóriáinak elégetéséhez például egy jó óra futásra van szükség). Ha pedig a napi kalóriaszükségletedet nem csak ezzel az egy adag desszerttel léped túl, még többet kéne sportolnod. A sport egyébként nagyon hasznos, mivel izmokat épít, és minél több az izomszövet a testedben, annál gyorsabban égeti a szervezeted a kalóriákat. Szépül, feszesedik tőle az alakod, egészségesebb leszel, és a hangulatod is jó lesz – de ha lehet, ne az édességrohamok utáni lelkiismeret-furdalás kezelésére használd!

Mi a megoldás? Ne kampányszerűen sportolj, hanem rendszeresen, hetente kétszer-háromszor mozogj kellemes, közepes intenzitással, és igyekezz kiegyensúlyozottan étkezni. Így nem lesz okod a lelkiismeret-furdalásra.

3. számú kifogás: „Letolt a főnök, ideges vagyok, igazán jár nekem egy szelet csoki…”

Egyszer-egyszer bevetni egy kis édességet idegesség ellen valóban nem a világ vége, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden nap van miért édességgel vigasztalódni: összeugrasz a pároddal, egyest hoz a gyerek, kimarad a busz, hosszú sor áll a postán… és még folytathatnánk.

Mi a megoldás? Legyen a tarsolyodban néhány kalóriamentes stresszoldó módszer: sétálj egyet, lélegezz mélyeket néhány percig, vegyél egy forró fürdőt, panaszkodd ki magad a barátnődnek, végső esetben lepd meg magad egy új körömlakkal. A lényeg, hogy ne kösd össze a vigasztalást az evéssel.

4. számú kifogás: „Jól teleettem magam, ezzel vége is a diétámnak…”

Túl sokan adják fel a diétát pusztán azért, mert egyszer nem tudtak ellenállni a kísértésnek. Pedig ha nem egy szigorú, a szervezetedet próbára tevő divatdiétát követsz, hanem hosszú távon is változtatni szeretnél az életmódodon, egy-egy kilengés még belefér.

Mi a megoldás? Ne aggódj túlzottan emiatt az egy megtántorodás miatt. Inkább gondold át, hol vesztetted el a fonalat, és igyekezz továbbra is kiegyensúlyozottan táplálkozni.

5. számú kifogás: „Nem vettem mást, csak light ételeket. Ezekből viszont annyit ehetek, amennyit akarok…”

Ez egyáltalán nem igaz. Ha csak light ételeket eszel, de azokból nagy adagokat, csak a pénztárcád veszít majd a súlyából. Attól ugyanis, hogy valami cukormentes, még lehet benne zsiradék, a zsírszegény termékekben pedig cukor, a sok mesterséges színezékről, édesítőszerről nem is beszélve. Vajon megéri olyan ételeket választani, amelyek drágák, nem a kedvenceid, és még csak nem is fogyasztanak le?

Mi a megoldás? Tanulmányozd a címkéket, figyeld az ételek cukor- és zsírtartalmát, de a kalóriákról se feledkezz meg. Edd azt, amit szeretsz, kisebb adagokban, és fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt.

Spórolj a zsírral és a kalóriákkal!

Sok kicsi sokra megy: ha minden étkezésnél megtakarítasz néhány kalóriát és egy kevés zsiradékot, az eredmény minden képzeletet felülmúl majd. Íme néhány ötlet:

A zsíros húsokat (például a sertéshúst) helyettesítsd szinte teljesen zsírmentes szárnyashússal, például csirke- vagy pulykamellel. Ha megkívánod a zsírosabb húsokat, és nem akarod teljes egészében szárnyasra cserélni őket, keverd a kétféle húst fele-fele arányban. Olajban sütés helyett grillezz, párolj, vagy süss a sütőben. Szedd le a bőrt a szárnyasról, vágd le a láthatóan zsíros részeket az egyéb húsfélékről, egész tojás helyett használd csak a fehérjét. A teljes tej és a zsíros sajtok helyett válaszd a zsírszegény tejet és a soványabb sajtokat.

3 kérdés, mielőtt diétázni kezdesz

Mielőtt bármilyen diétába belefognál, mindig tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Ha bármelyikre nemmel válaszolsz, felejtsd el ezt a fogyókúrát, mert csak csalódást okozna.

1. Vajon ez az étrend előnyös a vonalaimnak, az egészségemnek, és az életem minőségét is javítja?

2. Könnyű követni az előírásait? Az étrendben szereplő élelmiszerek könnyen beszerezhetőek, nem túl drágák, ízletesek, esetleg még a családomnak is ízlenek?

3. Képes vagyok meggyőződéssel kitartani mellette?

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top