Életmód

Temetnék az internetet a sztárok?

Prince szerint az internet fölött ugyanúgy eljárt az idő, mint az MTV felett. Érdekes, más zenekaroknak bejött az internet, sőt, még akár az ingyenes letöltés is.
Lejárt lemez az internet a sztároknak?Prince nemrégiben egy interjúban többek között arról beszélt, hogy nem engedélyezi a YouTube-nak és az iTunes-nak, hogy használja a zenéit, ráadásul még a saját hivatalos honlapját is megszüntette. Szerinte az internet lejárt lemez, és nem érti, miért kellene az új zenéit az Apple online zeneboltjának, az iTunes-nak vagy bárki másnak átadnia, akik nem fizetnek neki előleget.

“Az internet olyan, mint az MTV. Egy időben menő volt, de aztán egyszercsak idejétmúlttá vált. A számítógépek és a digitális kütyük egyébként is rosszak. Csak teletömik az emberek fejét egyesekkel és nullákkal, ami nem jó.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem keres más alternatív terjesztési módokat. Úgy látszik, ő a nyomtatott sajtóban látja a fantáziát . (Lehet, hogy senki nem szólt neki, hogy ez a piac folyamatosan zsugorodik az utóbbi években?) Angliában ugyanis a Mirror újság most vasárnapi számához ajándékba adják Prince legújabb, 20TEN című albumát. 

Természetesen nem minden zenész vélekedik Prince-hez hasonlóan. Sőt! A Nine Inch Nails nagy meglepetést okozott 2008-ban azzal, hogy ingyen letölthetővé tette, és torrent letöltőoldalakon is terjesztette a Ghosts albumot. Még nagyobb meglepetést okozott az, hogy mégis nagyot is kaszáltak vele: az Amazon 2008-as eladási listájának az első helyén végzett Ghosts I-IV. A rajongók ugyanis nem csupán ingyen töltögették a zenét, hajladóak voltak a fizetős kiadásokért, például a pénzért letölthető online verzióért, CD-ért, bakelitért, DVD-ért vagy Blu-Ray lemezért is pénzt kiadni. Természetesen már a következő albumukat, a The Slip-et is hasonlóan terjesztik. Aki meglátogatja a hivatalos oldalukat, annak egyből felajánlják, hogy ingyen letölthesse, csupán az e-mail címünket kell megadni.

Nine Inch Nails
Nine Inch Nails

 

A Radiohead is próbálkozott hasonlóval: szintén 2008-ban osztották meg ingyen az In Rainbows című albumukat, és a rajongókra bízták, mennyit hajladóak adakozni érte. Igaz, egy idő után beszüntették a letöltést, ami egyébként sem a teljes, CD minőségű zenéket tartalmazta. Valószínűleg ezért látta úgy a Nine Inch Nails frontembere, Trent Reznor, hogy ez az akció “nem volt őszinte”, inkább csak marketingfogás volt.
 
Trent Reznor egyébként is ott van az “internetes tűz” közelében: nemrégiben jelentette be, hogy ő írja (Atticus Ross-szal közösen) a Facebookról szóló film, a The Social Network című film zenéjét, ami október elsején kerül a mozikba Amerikában. A filmzene várhatóan pár héttel a pemier előtt jelenik meg, és arról nem volt még szó, hogy vajon ezt is le lehet-e majd tölteni ingyen, legálisan.
 
Természetesen itthon is keresik a lehetőségeket a zenészek. A metál körökben jól ismert magyar Wendigo zenekar tavaly októberben ingyenesen letölthetővé tette második, Audio Leash című lemezét, ráadásul az igények ismeretében két változatban is: gyorsan leszedhető, tömörített mp3 állományokként, és minőségi, tömörítetlen wav formátumban is – ráadásul az addig itthon kifejezetten “ellenségként” kezelt torrent fájlmegosztón is publikálták az albumot.
Wendigo zenekar
Wendigo zenekar
Forrás: wendigo.hu

A zenekar frontembere, Bátky ‘BZ’ Zoltán ellentmondásos helyzetként értékeli a zeneipar változását: “Alapesetben annak örültünk volna, ha nincs szükség efféle internetes promócióra, és hagyományos formában adhatjuk ki a lemezt. Azonban a technológiai fejlődésnek nem igazán lehet gátat szabni, olyan ez, mintha száz éve betiltják az autókat, mert éhen halnak a lótenyésztők. Sajnos be kellett látni, hogy az internet általánossá válása, és persze az egyre laposabb pénztárcák korában teljesen egyértelmű, hogy bármilyen megjelenő zenei produktum perceken belül az interneten landol. Így megfordítottuk a folyamatot, és mi magunk tettük ingyenesen letölthetővé az új lemezt, amely nem várt sikert hozott: Az első három hónap alatt csaknem harmincötezer letöltést regisztráltunk – ha ennyi hagyományos CD formátumban fogy, már a hetedik aranylemezt szögelnénk a falra.”

Arra a kérdésre, hogy megéri-e az ingyenes, internetes terjesztés, a zenész válasza nem volt túl bizakodó: “Sajnos ami szabadon megszerezhető technikailag, azt meg is szerzik, ez nem kérdés. Az viszont már probléma, hogy a letöltögetők így gyakorlatilag semmibe veszik azokat a fizikailag is megfogható, és indirekt pénzösszegeket, amiket a zenészek, zenekarok a fennmaradásukra, a lemezek elkészítésére, a hangszerek beszerzésére és karbantartására költenek. Épp ezért hosszabb távon talán egy adakozással, “becsületkasszával” megerősített, ám alapesetben ingyenes letöltősdi lehet a megoldás. Ezek mellett pedig remélem, az emberek nem felejtenek el koncertre járni, ugyanis az élő zene sokszor még mindig varázslatosabb, mint egy végletekig polírozott hangfelvétel. Ráadásul eddig a koncertek promotálták a CD-ket, most úgy tűnik, ez a folyamat is a visszájára fordult.”

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top