Életmód

Télen is sportolhatsz a szabadban!

A hidegben sem kell feltétlenül beszorulnod az edzőterem falai közé – sőt a téli hangulati mélypontokon is úrrá lehetsz, ha a szabadban sportolsz.

A téli kilókkal kapcsolatos kifogások között előkelő helyet foglal el a „nem szeretem az edzőtermet” felkiáltás. Van egy remek hírünk: a hideg napokon sem kell a négy fal között mozognod. Ilyenkor ráadásul még izgalmasabb felfedezni a természetet!

A testnek és a léleknek is jó

„Csak elindulni nehéz, de ha az ember belejött, az egész gondolkodását átalakítja a téli szabadtéri sport – mondja Lugosi Dóra személyi edző, aki maga is gyakran jár futni a hideg napokon. – A természet közelsége ugyanis kiválóan oldja a téli depressziót. Ennek egyrészt a természetes fény az oka, másrészt pedig az, hogy a természet részévé válva rádöbbenhetünk, hogy a tél nemcsak bosszantó és legyőzendő valami, hanem rengeteg szépséget is kínál. Még a ködös, borús idő jó oldalát is fel lehet fedezni mozgás közben.” Persze nemcsak a lélekre van jó hatással a szabadban végzett mozgás, a testünket is karbantartja. Sőt szakértőnk szerint hatékonyabban fogyhatunk vele, mint ha zárt helyen mozognánk: a hidegben ugyanis akár 20-25 százalékkal több kalóriát is elégethet a testünk.

De vajon mit érdemes ilyenkor sportolni?

Ne csak a klasszikus sítúrák jussanak eszünkbe – annál is inkább, mivel erre még a legtehetősebbek is legfeljebb 2-3 hetet szánnak rá egész télen. Olcsóbb és mindenki által rendszeresen hozzáférhető téli sport a futás. Ha az utunkba kerülő padoknál összekötjük néhány tricepsz-fekvőtámasszal, guggolással, máris remek köredzést hajtottunk végre. De lehet kirándulni, túrázni is a friss levegőjű helyeken, sőt akár egy családi hócsatával is égethetjük a kalóriákat. Ha van elég hó, a közeli dombokon is jót lehet szánkózni. Lugosi Dóra szerint egyébként ez az egyik leghatékonyabb zsírégető, állóképesség-javító sport, hiszen ahol nem sífelvonóval jutunk fel a domb tetejére, ott bizony nekünk, magunknak kell felhúzni a szánkót, esetleg a gyerekkel együtt. Aki szeret korcsolyázni, azt egyre több helyen várják a műjégpályák, de a nordic walking vagy a lovaglás szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvtelésükről.

Télen is sportolhatsz a szabadban!

Nézz a lábad elé!

Persze a téli sportnak is megvannak a maga sajátos szabályai, amelyeket egészséged érdekében jó, ha szem előtt tartasz. A legfontosabb, hogy fokozatosan kezdj hozzá! Érdemes már ősszel rászokni a szabadban végzett mozgásra, ne a leghidegebb januári napokon csapj bele a közepébe. A terhelést is kicsiben kezdd, és fokozatosan emeld! A szokásosnál is fontosabb a bemelegítés, hiszen a hideg izmok sérülékenyebbek: tempós sétával, egy-két gimnasztikai gyakorlattal fűtsd fel őket az üzemi hőmérsékletre. A kirándulásnak alapvető „kelléke” a jó levegőjű hegyoldal, de futni se a szmogos belvárosba indulj, válaszd inkább a természetes talajú, tiszta levegőjű helyeket. „Az erdőben viszont jó a kitaposott ösvényeken maradni, hiszen az avar vagy a hó alatt el tud bújni egy-egy kiálló gyökér vagy nagyobb kő, amelyben hasra eshetsz. Mindig figyelj a lábad elé!” – figyelmeztet Lugosi Dóra. A folyadékpótlás ilyenkor is fontos, de hideg sportitalok helyett inkább meleg teával szerelkezz fel. Az alkoholt viszont felejtsd el, akármilyen jól melegít is!

Így öltözz, ha sportolni mész!

Az öltözködés is komolyabb tervezést igényel ilyenkor: személyi edző szakértőnk szerint a legfontosabb alapelv, hogy legyen nálad még egy réteg meleg és száraz ruha, amit az edzés végeztével felvehetsz, és ami megakadályozza, hogy az átizzadt darabok rád hűljenek. Vagyis tarts még egy dzsekit, vastag pulóvert a kocsiban, sportolj olyan helyen, ahol van mód az átöltözésre, esetleg ha nem a belváros kellős közepén laksz, fuss háztól házig. A megfázás ugyanis nem mozgás közben fenyeget, hanem akkor, amikor már abbahagytad az intenzív edzést, de a ruhád még nedves.

A réteges öltözködés, a nedvszívó, természetes anyagból készül alsóruházat elengedhetetlen, de ha megteheted, érdemes speciálisan téli, szabadtéri viseletre kialakított sportruhákra is beruháznod. A téli futónadrágok például melegen tartják az izmokat, és anyaguk elvezeti az izzadtságot a testről. A téli terepcipők bordás talpuk miatt kevésbé csúszósak, jobban tartják a bokát, mint nyári társaik, így kellemetlen sérülésektől óvhatnak meg, ráadásul vízállóak is. Ha könnyen megfázik a torkod, a leghidegebb napokon érdemes kendőt kötni a szád és az orrod elé. A sapka és a kesztyű is alapfelszerelésnek számít – a fejedet melegen tartó sapka lehetőleg természetes anyagból készüljön, hogy ne fülledj alá, és védje a homlokodat és a füledet is. Az arcodat kend be zsíros, védő hatású krémmel, nehogy kiszáradjon, és napos időben gondoskodj fényvédelemről és napszemüvegről. A hóról visszaverődő napsugarak ugyanis éppolyan erősek, mint a nyáriak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top