Életmód

A legegészségesebb forró italok

Mámorító illat, jóleső forróság, isteni ízek – a téli italok számtalan változata okozhat testet-lelket melengető élményt! Kortyolgathatod téli estéken fotelba kucorodva, melengetheti a kezedet a karácsonyi vásárban, de a karácsonyi parti aperitifjeként is remek választás. Kóstold meg a legegészségesebbeket!

Zöld tea fahéjjal és csillagánizzsal

Bár első hallásra egy kicsit bizarrnak tűnhet a fahéj és a csillagánizs párosítása, mégis remekül kiegészítik egymást. A csillagánizs zamatos erdei illata tökéletesen harmonizál a fahéjnak az otthon melegére emlékeztető aromájával. Ezt a teát kortyolgatva messze űzheted rosszkedvedet a téli reggeleken, vagy felengedhetsz egy délutáni arcpirosító séta után, de teasütemény eszegetéséhez is jó választás.

Elkészítése: (4 személyre)

  • Egy kannába törj apró darabokra 2 rúd fahéjat, amit keverj össze 7-8 szem csillagánizzsal – ezt forrázd le 1 liter vízzel és hagyd ázni 2-3 percig, majd szűrd le!
  • Tegyél 4 zöldtea-filtert egy másik kannába, forrázd le az imént kapott öntettel, áztasd 2 percig és már ihatod is!

Miért egészséges?
A zöld tea magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, általános frissítő hatású és serkenti a szellemi teljesítőképességet is. Fahéjjal és csillagánizzsal „megbolondítva” pedig még az emésztésre is jó hatással van.

Hot chili

A legegészségesebb forró italokEgy kis pikáns íz még a leghétköznapibb fogásokat is fel tudja dobni, és ez nemcsak az ételekre, hanem az italokra is igaz. Egy kis chili az italba és a megszokott ízek máris ünnepivé varázsolódnak. A „hot chili” kiváló kortyolgatnivaló lehet szerelmes estéken, mert az aromák libidónövelő hatása miatt nem csak az ital hőmérsékletétől lesz melegetek.

Elkészítése (2 személyre)

  • Forralj fel fél liter tejet, öntsd csészékbe, és keverj bele 1-1 mokkáskanálnyi instant kávéport!
  • Forró gőz fölött olvassz meg 15 dkg jó minőségű étcsokit, majd ezt is öntsd egyenlő arányban a csészékbe és kavard össze!
  • Mindkét ital tetejét koronázd meg egy csipet chilivel.

Miért egészséges?
A chili nemcsak a libidót ébreszti fel, hanem az anyagcserét is felpörgeti, de az igazi titkát a kapszaicin nevű összetevője rejti. Ez az anyag nemcsak a csípős ízért felelős, hanem erősíti a szívet, az immunrendszert és csökkenti a cukorbetegség, valamint a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Az étcsoki érdemeit pedig senki nem vitathatja: nemcsak az idegrendszerre hat jótékonyan (boldogít!), de rendszeres fogyasztásával még a vérnyomás is karbantartható.

Gyümölcsös forralt bor

A téli italok legklasszikusabbikából valódi vitaminbombát kreálhatsz, ha gyümölcsökkel dúsítod. A forralt bor simogatóan ismerős ízének üde frissességet kölcsönöznek az édeskés gyümölcsök, amiket egyedi fűszerezéssel tehetsz „téli ízűvé”. Ha egy kellemes baráti összejövetelen kínálod körbe, nemcsak a hangulatot dobhatod fel vele, hanem a dicséreteket is bezsebelheted.

Elkészítése: (4 személyre)

  • Melegíts fel 4 dl száraz vörösbort, fél liter kékszőlő-lével, és amíg fő, közben fokozatosan add hozzá a többi hozzávalót:
  • Tegyél hozzá 7-8 szem szegfűszeget, 2 rúd fahéjat, 4-5 szem kardamomot, egy narancs héját és egy késhegynyi gyömbért!
  • 1 meghámozott almát vágj szeletekre, karikázz fel egy fél citromot, adj hozzá 5 dkg mazsolát és 10 dkg aszalt gyümölcsöt (legjobb a szilva, vagy a meggy).
  • Édesítsd 10 dkg cukorral vagy 2 evőkanál mézzel. Fogyasztás előtt szűrd le az egészet.
  • Jó tanács: a „forralt bor csak a nevében „forralt”. Valójában nem szabad csak főzni, mert ha eléri forráspontot, elveszti jellegzetes ízét és az alkoholtartalom is elpárolog belőle. Tehát még azelőtt vedd le a tűzhelyről, hogy bugyogni kezd!

Miért egészséges?
Az aszalt gyümölcsökben az elpárolgott víz miatt a tápanyagok és a vitaminok sokkal nagyobb koncentrációban találhatók meg. A kardamom és a gyömbér emésztéskönnyítő, a szegfűszeg pedig nyugtató és antibakteriális hatásáról híres. Arról nem is beszélve, hogy a fűszerekből kioldódó éteres olajak miatt már a forralt bor illata is pozitív érzelmeket kelt bennünk és a többi összetevője, (alkohol, cukor) is feltornázza a boldogsághormonok szintjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top