Érintés, melyet garantáltan élvezel

ME | 2011. Február 18.
A női energiával gyógyítás, a vitalizálás és energetizálás, az egyensúly és életenergia módszerei testközelből. Kipróbáltunk néhány különleges masszázst.
Vámpírszérum: Saját véreddel a szépségért

Ma-uri – A női energiával gyógyító

A MA-URI masszázs alapvetően a HUNA titkos tanra épül, melyet a legenda szerint 5000 évvel ezelőtt a csillagok szülöttei – akik a Plejádok csillagképből, magyar nevén Fiastyúkból érkeztek – hoztak el a mai Hawaiin élő őseinknek. A HUNA tanítása az élet dinamikus és kreatív megközelítésére összpontosít.

Mit tapasztaltunk?

Smink, ékszerek és ruha nélkül kell a masszőrasztalra hasalni, a fenék és ágyék köré tekert törölköző az egyetlen „ruhadarab” rajtam. Biztosan van, akit ez a meztelenség nem zavar – én feszülten várom, hogy a „szeánsz” kezdetét vegye. Körben gyertyák égnek, halk, hullámzó zene szól, és míg a masszőrre várok, majdnem elalszom. Félálmomban aztán jön a felmelegített – de nem forró – olaj a hátamra, és megszűnik a világ, már tudom, valami jó következik.

A nyak, a lapocka, a hát és a gerinc teljes hossza, a csípő is sorra kerül, a masszőr alkarjával először erős, de nem fájdalmas nyomásokkal halad, aztán finom és lágy elsimító mozdulatokkal folytatja. Mozgását és hangosabb ki- és belégzését mindvégig a zenére hangolja. A mozdulatokban – mint utóbb magyarázza – szándékosan nincs olyan fogás, amitől a masszírozott egy pillanatra is alárendelt helyzetben, „gúzsba kötve” érezné magát.

 

Itt nem pusztán megfogják és arrébb teszik a kart, a lábat, hanem finoman emelik, alkarral nyomják, majd simítják, és a tökéletes összpontosítás, odafigyelés, a mozdulatok egymásra hangoltsága miatt gondolom majd a végén: ez az a masszázs, amit minden pasinak meg kéne tanítani.  
Az eddig próbált masszázsokhoz képest a legmeglepőbb élmény, hogy a kezelés során végig az az érzésem van, mintha egyszerre többen is végeznék, pedig (és erről többször meg is győződöm, amikor egy-egy pillanatra kinyitom a szemem) egy masszőr táncol csak körülöttem. A hát, a csípő masszírozása közben a bőröm beszívja az olajat, de mindjárt újabb adag csorog rám, s észre sem veszem, már a lábam következik.  

 

Eközben a testem szorgalmasan jelez, az izmok feszültségére, görcseire utaló jeleket pedig a masszőr mindvégig figyeli, a bőr hőmérséklete, szárazsága is mutatja, hol kell egy kicsit tovább időznie, hol vannak a kritikus pontok, hol van szükség az energiák kiegyenlítésére, a feszkó oldására.
A lábizmok masszírozásánál azonnal észreveszi, hogy futás után gyakran elsumákolom a nyújtást, és azt sem tagadhatom le, hogy a napjaimat az irodában töltöm. Azoknak, akik ülő munkát végeznek – s nekem is – a hát, a vállak és a nyak, de a csukló és az ujjak is érzékeny, enyhén fájdalmas területek lesznek. Ezeken a testtájakon lesz a legnagyobb a feszültség az izmokban. És ez az a feszültség, amit a polinéz eredetű Ma-uri enyhít, s miközben lazítja az ízületeket, egyensúlyt teremt a testben, gyógyít és fejleszti az agyi kapacitást, először felélénkít, majd kissé elnyom, erősíti az önbizalmat, méregtelenít és elsimítja az arc „gondráncait”. Persze nem csak a krónikus stresszben szenvedőknek lehet hasznos a kezelés. Kismamák is bátran bevállalhatják, és segít a hiperaktív gyerekek lecsillapításában is.

Mi itt próbáltuk ki.

„Bambusz spa” módszer – Vitalitás és energizálás

Az eredetileg tajvani módszer lényege, hogy a terapeuta – a csi, a jin és jang, illetve a fengsuj alapelveit szem előtt tartva – hengeres bambuszszárak mozgatásával energizálja az arcot vagy a test egészét. Az élet isteni lényegének is tartott csi kiemelt szerepet kap a kínai eredetű orvoslásban. A csi biztosítja a homeosztázis egyensúlyát, a folyékony és a szilárd anyagok mozgását, de serkentő, melegítő és védő funkciója mellett biztosítja az anyagcserét is, a magunkhoz vett anyagokból a szervezet saját anyagává történő átalakítást. Kínában úgy tartják, hogy a testünk tökéletes működéséért 14, egymás melletti meridián együttes és összehangolt működésére van szükség, csak így lehetséges, hogy az életet jelentő energiák megfelelően áramolhassanak, megteremtve a szervezet tökéletes energiaszintjét. A meridiánok az idegpályákhoz hasonlóan futnak a testünkben, de nem azonosak azzal.

Fotó: adage.hu

A „bambusz Spa” rituálé célja, hogy a meridiánok mentén haladva, az akupresszúrás pontok érintésével és a fengsuj kedvelt növényének, a szerencsebambusznak a közvetítésével helyreálljon, illetve megerősödjön a szervezet energiaszintje, elérve hogy a csi áramlása ne ütközzön akadályokba.

Mit tapasztaltunk?

A jólesően meleg bambuszszárat úgy görgette az arcomon a masszőr, mint amikor tésztát nyújtunk a sodrófával. Kellemes érzés volt, éreztem, ahogy felerősödik a vérkeringésem, és éreztem, hogy „kicsattan” az arcom. Miután az arcom egyik felével elkészült, egy tükröt adott a kezembe, és döbbenetes látványban volt részem: a kezelt arcfelem nagyjából 10 évvel tűnt fiatalabbnak, mint a másik. Nem is akartam elhinni. A kezelés végén az arcbőröm jólesően feszült, és a tapintása lágy, selymes volt. A hatás másnapra nemhogy csökkent volna, hanem még szebb volt a bőröm, pont, ahogyan ígérték.

Mi itt próbáltuk ki.

Ájurvéda – egyensúly és életenergia

Az Ájurvéda holisztikus rendszer, vagyis a szervezet egészét mindig összefüggéseiben vizsgálja, nemcsak a szervrendszerek vonatkozásában, hanem a test, a lélek és az elme egységében is. Nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot igyekszik megszüntetni. Alapelve, hogy amikor a szervezet pszichésen vagy fizikailag túlterhelt, az öt alkotóelem – a föld, a tűz, a víz, a levegő, az éter –, illetve a három életenergia – a vata, a pitta, a kapha – egyensúlya megbomlik. Ekkor az agni, az életenergia központja, amely egyben az emésztés tüze is, hibásan kezd működni, így testünk anyagcsere-folyamatai gyengülnek, s a bevitt méreganyagok felhalmozódnak a szervezetünkben. Ha visszaáll az egyensúly, a test képes lesz megszabadulni ezektől a mérgektől is.

Bár az Ájurvéda megkülönböztet test- és személyiségtípusokat, s ezekhez rendeli a különböző kezeléseket, valójában minden esetet egyedinek tekint. A cél a szervezet egyensúlyának helyreállítása, de mindig az adott egyénre jellemző egyensúlyi helyzethez képest.

Abhyanga – ájurvédikus masszázs
Ez az egyén adottságainak figyelembevételével kiválasztott meleg gyógynövényolajokkal végzett egésztest-masszázs az Ájurvédában az egyik legfontosabb kezelés. Az izmok tónusának javítására, ízületi gondok, hát-, derékfájdalmak kezelésére ajánlott. Csökkenti a stressz káros hatásait, nyugtat és relaxál, javítja a szellemi éberséget, hatékony az álmatlanság ellen, javítja a vérkeringést, méregtelenít, és eltávolítja a narancsbőrt. A sok olaj rendkívüli módon feltölti a bőrt, emiatt az egyik legmegfiatalítóbb kezelésként tartják számon világszerte.

Mit tapasztaltunk?

Félhomály, finom illat, halk zene és egy törölköző – legalábbis kezdetben – a test körül. Az Abhyanga masszázst próbáltam ki. A kezelés intenzív fejmasszázzsal kezdődött, miután kiderült, hogy milyen személyiségtípusba tartozom – ez lényeges, hogy a megfelelő olaj kerüljön a bőrömre. A forró olaj – amelyet előttem „fűtenek fel”, végigcsorgott a fejbőrömön. Mennyei érzés volt. A fejmasszázs határozott és gyors mozdulatokkal történik, mégis kellemes érzést váltott ki. Ezt követte az arc masszázsa, mely közben teljesen kikapcsolsz. Finom, kellemes nyomó, simító mozdulatok – ha nem ültem volna, biztosan elalszom. Ezután egy különleges asztalon folytatódott a teljes test olajos masszázsa. Az asztal különleges fából készült, bírnia kell a hatalmas olajmennyiséget, amelyet a masszőr használ a masszázs alatt. Ennek a masszázsnak nagy előnye, hogy olyan területeket is „megdolgoznak”, amely a legtöbb masszázsfajtánál kivételt képez, mint például has és mellkas. „Elsőre ritkán alszanak el a vendégek, mert kíváncsiak arra, ami történik” – avat be a masszőr. Hát én nagyon közel voltam hozzá.

Minden egyes alkalommal a szinte forró olaj bőrrel érintkezve olyan érzést váltott ki, amelytől szó szerint libabőrös lettem. Tudtam, hogy újra megyek. A masszázs végeztével egy puhító, melegítő eljárás veszi kezdetét, amely az ayurvédikus masszázs lényege: ezekkel a lezáró hőterápiákkal kitágulnak a bőr pórusai, és így távoznak el a masszázs során a mozdulatoknak és a gyógynövényes olajoknak köszönhetően felszabadult méreganyagok a verejtékmirigyeken, illetve a kiválasztó szerveken keresztül. A hőterápia történhet gyógynövényes gőzöléssel, illetve a batyus átdörzsöléssel (batyukban meleg tejben főtt rizs vagy gyógynövény van) – én az előbbit kaptam. A masszázs befejeztével teljesen újjászülettem. Mintha új energiákat kaptam volna, frissnek és energikusnak éreztem magam. A bőröm a az olajtól selymes és üde lett. Éjszaka pedig annyira jól aludtam, mint azelőtt talán soha. Reggel pedig kipihenten és „tettre készen” ébredtem.

Mi itt próbáltuk ki.

Exit mobile version