Megtalálták a jojóeffektus ellenszerét |
Az Edinburgh Egyetem kutatóinak felfedezése áttörést hozhat az elhízást kezelő gyógyszerek fejlesztésében.
A 11-béta-HSD1 magasabb szintje egészségtelen zsírszövetek kialakulásához vezet, ami az alma alakúaknál növeli a szívroham kockázatát. Amikor a protein kisebb mennyiségben van jelen a szervezetben, a zsír jellemzően a csípőn jelenik meg és jobban hasznosul, a körték szerencséjére.
A hasi szervekre rakódott zsír veszélyesebb a csípőn megjelenő társánál, mert növeli a szívroham kockázatát, magas vérnyomáshoz és vércukorszinthez vezethet.
A kutatásban egereket vetettek alá zsírgazdag diétának. Azok az egyedek, amelyek szervezete nagyobb mennyiségben tartalmazta a proteint, nagyobb eséllyel fejlesztettek egészségtelen zsírszöveteket. A tudósok most azt kutatják, hogyan tudják blokkolni a fehérjét, ami az elhízásért felelős hormonok szintjét növeli.
Kíváncsi vagy, hogy az alma vagy a körte típusba tartozol? A kalkulátor segítségével megtudhatod! |
A tanulmány új utat nyithat további kutatásoknak, amik feltárhatják, miért van az, hogy néhány zsír egészségtelen, míg mások jól hasznosulnak energiaként.
Forrás: dailymail.co.uk