Életmód

Veszélyes a fiatalok körében népszerű vizipipázás

A vízipipázás során emelkedik a kilégzett levegő szén-monoxid-szintje, mert a fogyasztók legalább egy órán keresztül folyamatosan dohányoznak.
Veszélyes a fiatalok körében népszerű vizipipázás 11 dolog, amiben rendületlenül hiszünk

A szén-monoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, és hosszú távú hatása szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Az American Journal of Preventive Medicine szaklap márciusi számában megjelent tanulmány szerzője, Tracey Barnett elmondta, hogy a vízipipázás társasági természetéből adódóan nagyon népszerű a fiatalok körében, és az a téves vélemény alakult ki vele kapcsolatban, hogy a cigarettázás egészséges alternatívája.

A vízipipa egy izzó faszenet és dohányt tartalmazó fejből, egy víztartályból és egy csőből áll. A dohányfüst áthalad a vízen, mielőtt a fogyasztó a csövön keresztül belélegzi.

Barnett vizsgálata azt mutatta, hogy a 2007-ben megkérdezett floridai középiskolások 11 százaléka, a középiskola-előkészítősök 4 százaléka már kipróbálta a vízipipát. A főiskolai hallgatók körében különösen népszerű. A Memphis Egyetem becslései szerint jelenleg a fiatal népesség 10–20 százaléka vízipipázik rendszeresen.

Veszélyes a fiatalok körében népszerű vizipipázásBarnett elmondta, hogy a tanulmány első alkalommal mérte a szén-monoxid-szintet közvetlenül a helyszínen. A fogyasztókat közvetlenül a kávézó elhagyásakor vizsgálták meg a 2009-es év folyamán. A kutatók egy szén-monoxid-mérővel tesztelték a kilégzett levegő szén-monoxid-tartalmát 173 vízipipás és 198 hagyományos, dohányzó bárba látogató vendégben.

Az eredmények alapján a vízipipázók átlagos szén-monoxid-szintje több mint háromszorosa volt a hagyományos bár vendégeinél mért szintnek, ráadásul még azokban is a szén-monoxid megemelkedett szintjét mutatták ki a vízipipás kávézóban, akik nem szívtak vízipipát. Barnett úgy véli, hogy a vízipipázás során tapasztalható megemelkedett szén-monoxid-szint a dohánynak, a dohány hevítésére használt faszénnek, valamint a vízipipázás jellegének tudható be, melynek során a fogyasztók legalább egy órán keresztül, folyamatosan dohányoznak.

A szakemberek szerint a legfontosabb cél az, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a vízipipázás veszélyeire, és mindenki rádöbbenjen, hogy a dohányt nem lehet biztonságos módon fogyasztani.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top