Életmód

Kövér emberek láttán többet eszünk?

Lehet, hogy azért ettél többet egy baráti vacsorán, mert ott ült az asztalnál egy súlyosabb ismerősöd is? Egy friss tanulmány legalábbis azt állítja, hogy a kövér emberek puszta látványa falásra ösztönöz, ahelyett hogy eltántorítana.

 

Saját maguktól félnek a legjobban a nők

Az emberek táplálóbb ételt választanak és fogyasztanak, miután túlsúlyos embert láttak – derül ki a Journal of Consumer Research legújabb tanulmányából. A két szerző, Margaret C. Campbell és a coloradói egyetemen oktató Gina S. Mohr kutatásában arra jutott, hogy a kövér emberek puszta látványa átmenetileg visszaveti az egészséges életmód érdekében kitűzött célokhoz való hűséget.

Az egyik vizsgálatnál járókelőknek egy kövér és egy normál testsúlyú ember, illetve egy semleges tárgy fotóját mutatták, miközben a kérdőív kitöltésért cserébe egy tálkából cukorkát vehettek. „Akik a kövér ember fényképét nézték meg, több cukrot vettek el, mint azok, akiknek a másik két fotót mutatták meg” – állítják a kutatók.

A másik esetben süteménykóstolóra hívtak meg embereket, és arra jutottak, hogy kövér emberek jelenlétében a kísérleti alanyok kétszer annyi nyalánkságot kebeleztek be. Mindez még azokra is igaz volt, akik kifejezetten törekedtek az egészséges testsúly megtartására, és úgy vélték, hogy az édességek fogyasztása súlyproblémákhoz vezethet.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy „a súlyproblémák a társas kapcsolatokon keresztül is terjedhetnek”. „Ha evés közben végiggondoljuk az egészségügyi következményeket, és emlékeztetjük önmagukat a helytelen táplálkozás káros hatásaira, azzal megelőzhető a túlzott táplálékbevitel” – tanácsolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top