Életmód

A hűtlenség a hatalommal jár

Mindannyian olvastuk a szalagcímeket: házasságtörést követett el a sportoló, a politikus, az üzletember. A tett okaival és módjával van tele a bulvársajtó. Egy csoportról azonban szinte soha nem esik szó: a nőkről.
A hűtlenség a hatalommal jár Miért és hová menekülnek a pasik?

Általános vélemény, hogy a férfiak hajlamosabbak a hűtlenségre. A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány szerint azonban a nem helyett a hatalom határozza meg, ki milyen valószínűséggel lép félre.

Joris Lammers, a Tilburg Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 1561 ember bevonásával készített anonim internetes felmérést. Úgy találták, hogy a magas beosztásban dolgozók nemtől függetlenül hajlamosabbak voltak a félrelépésre. „Korábban több tanulmány állította, hogy a nem a leginkább meghatározó tényező a hűtlenségben, ezen vizsgálatokba azonban nem vonták be a hatalommal rendelkező nőket” – mondta el Lammers.

A felmérést egy értelmiségieknek szóló magazin olvasói között végezték el. A válaszadók különböző beosztásban dolgoztak: 58 százalékuknak nem volt tisztsége, 22 százalék volt alsó-, 14 százalék közép- és 6 százalék felsővezető. Maguknak kellett meghatározniuk, mennyire érzik befolyásosnak magukat. A kutatócsoport ezen kívül az önbizalmat, a gyakori távolmaradást és a kockázatkedvelést is vizsgálta.

„Sokan úgy tartják, azért hűtlenebbek a magas beosztásban lévő férfiak, mert több kockázatot hajlandóak vállalni, és mert az otthonuktól távol tartott konferenciákon a kísértés is nagyobb. Mi úgy találtuk, ez az összefüggés csekély mértékű.”

A tanulmány szerint egyértelműen a hatalom az, amely félrelépésre csábít. Önbizalmat ad, amely tényleg szerepet játszik a megcsalásos esetekben, függetlenül attól, az illető milyen nemű. De ha ez valóban így van, miért nem hallani arról, amikor a nők csalják meg a társukat? A válasz egyszerű: mindössze arról van szó, hogy jóval kevesebb nő kerül ilyen magas pozícióba. Lammers azonban úgy véli, ahogy modernizálódik a világ, úgy tűnnek el lassan egyes nemi különbségek.

„Szociálpszichológusként úgy látom, hogy a környezeti hatások mindig erősebbek, mint az ember egymagában. Ahogy egyre több nő kerül vezető pozícióba, úgy változik meg a róluk alkotott nézet is. Ez okozza, hogy egyes, eddig főleg a férfiakra jellemző negatív viselkedésformák is egyre elterjedtebbek lesznek köreikben.”

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top