Életmód

Hogy vagy? A bőröd elárulja!

Legyintesz, ha sápadtabb vagy? Kialvatlanságra fogod, ha piros a szemed? Eláruljuk, hogy a legegyszerűbb tünetek mögött komoly betegségek is állhatnak.

A Yale Egyetem orvosi karán a közelmúltban végeztek egy kutatást. A 40-50-es éveikben járó nőket arra kérték fel, hogy számolják meg, hány ráncot találnak az arcukon, majd röntgenfelvételt készítettek róluk. Az eredmény a tudósokat is meglepte: minél több redőt talált valaki az arcán, annál gyengébbek voltak a csontjai. Ennek az az oka, hogy a csontok és a bőr felépítésében egyaránt fontos anyag a kollagén, amiből az idő előrehaladtával egyre kevesebb van az ember szervezetében. A bőr veszít a feszességéből, a csontok pedig kevésbé lesznek ellenállóak – mondta egy, a kutatásban részt vevő orvos.

Hogy vagy? A bőröd elárulja!Az eredmény hatására a brit orvosok is elkezdtek foglalkozni azokkal a tünetekkel, amelyek szó szerint kiülnek az arcunkra. Dr. Helen Stokes- Lampard szerint a legapróbb jelek is meglepő dolgokat árulhatnak el egészségügyi állapotunkról. Íme, néhány hétköznapinak látszó jelenség, amikre érdemes odafigyelni.

A vörösszem-effektus

A kipirosodott szemek sajnos nem csak egy átmulatott éjszakára utalhatnak. Leggyakrabban valamilyen allergia okozza a gyulladást és a kellemetlen szemviszketést. Dr. Lampard szerint ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a szemben kialakuló magas vérnyomás miatt elpattannak bizonyos hajszálerek, és ettől vérzik be a páciens szeme.

Karikák az íriszen

Ezek lehetnek fehérek és rozsdabarnák. Előbbiek a túlzottan magas koleszterinszintre, utóbbiak a szervezetben felhalmozódott réz mennyiségére utalnak. Ha a testünkbe kerülő réz nem tud kiürülni, az járási nehézségekhez, remegéshez, izomrángáshoz is vezethet.

Az orr

Nem csak Pinokkiónak nőtt meg az orra, ilyesmi egyszerű földi halandókkal is megtörténhet. Az orr körül túlzottan megvastagodó bőr hormonális problémákra, rossz érműködésre utalhat.

Jótékony arcpír?

Mindenkinek jól áll, ha egy kicsit kipirul az arca, de még ez sem mindig egészséges. Olyannyira nem, hogy az orron és az arcon pillangószerűen elterülő piros foltok egy lupusz nevű autoimmun betegség jelei is lehetnek. A másik eset kevésbé drámai. Az arcon megjelenő piros foltok a menopauza tünetei is lehetnek.

Ha alulteljesít a pajzsmirigy

Az is kiül az arcunkra. Mivel csökken az anyagcserében is szerepet játszó tiroxin nevű hormon szintje, a folyamat lelassul, és beindulhat egy olyan hízási folyamat, ami először az arcunkon fog nyomot hagyni. A puffadt arc akár mumpszra is utalhat, de tekintve, hogy ez ellen már oltják az embereket, ez kevésbé valószínű.

Hogy vagy? A bőröd elárulja!Jót is, rosszat is jelenthet, ha kipirult és viszket

A bőröd az arcodon, azon belül is a szemkörnyékeden a legérzékenyebb, gyakorlatilag minden külső hatásra azonnal reagál. Ha tehát az említett rész kiszárad, piros lesz, és még fáj is, az az ekcéma nevű bőrbetegségre utalhat elsősorban. De hasonló tüneteket váltanak ki egyes, főleg légzőszervi betegségekre fölírt antibiotikumok is. És hogy mi a jó hír? A terhesség során megváltozó hormonszint miatt is érzékennyé válhat a bőröd, mielőtt tehát rohannál a bőrgyógyászhoz, gondold át, szedtél-e gyógyszert (bármilyet) az elmúlt néhány hétben.

Repedezett bőr, lassan gyógyuló sebek

Nincs annál rosszabb, mint mikor a szánk sarkában egy seb nem tud begyógyulni, mert állandóan felreped. Túl azon, hogy kellemetlen, még komoly betegségekre is utalhat. Egyrészt újra itt van a vashiányos vérszegénység. Mivel a vérben kevés a vas és így az oxigén is, a szervezet nem tudja regenerálni a sérült bőrfelületet. Másrészt a cukorbetegség egyik tünete is lehet, ha a szárazságtól már berepedezik a bőröd. Erre már csak azért is érdemes odafigyelni, mert minél korábbi stádiumban figyelsz fel erre a problémára, annál valószínűbb, hogy komolyabb szövődmények nélkül együtt élhetsz vele.

Természetesen nem kell minden egyes felbukkanó kiütés, seb, bőrpír után az orvoshoz rohanni, hiszen lehet, hogy teljesen természetes reakcióról van szó. Minden esetre jobb az óvatosság, ha komolyan aggódsz valami miatt, inkább kérj segítséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top