Életmód

Birtokolni vagy nem birtokolni?

Nyitott kapcsolat, vagy inkább féltékenységi jelenet? Te melyiket választanád? Soma heti üzenete a birtoklásról.
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

Egyre többször találkozom a különféle párkapcsolatokban ezzel a kérdéssel. A héten két olyan emberrel is beszélgettem a témáról, akik radikálisan az egyik oldalt képviselik. Soma heti üzenete következik.

Az egyik – számomra – véglet egy férfi sztorija volt, aki elmesélte, hogy 16 éve élnek együtt a feleségével, van 3 gyerekük, abszolút a nyitott házasság hívei, és remekül működik a kapcsolatuk. Két ingatlanuk van, hol itt, hol ott vannak együtt és külön (akárcsak én a férjemmel, ezt nagyon jó dolognak tartom), és ha a felesége szeretőt fogad, ő gyújtja nejének a mécsest, és drukkol, hogy minél nagyobb örömöket éljen meg szeretett párja. Ez szépen hangzik, de köszönöm, én biztos nem szeretném, hogy a párom ezt tegye. És én sem szeretném az ő szeretőjének előkészíteni a szerelmi fészket. Ilyet szívesen megteszek egy barátnak, de nem a páromnak. Más minőség.

Birtokolni vagy nem birtokolni?A másik – számomra szintén végletes – sztorit egy nő ismerősöm mondta el. Közölte, hogy az ő értékrendjében egy kapcsolatban egyszer lehet félrelépni, ez egyben az utolsó alkalom is, mert ott ő kiszáll a kapcsolatból. Megrökönyödve kérdeztem: elválnál a férjedtől, szétszednéd az évek alatt felépített otthonotokat, megvalósított vágyaitokat egyetlen futó kaland miatt? Ennyire fontos a sértett, büszke egód? Erre ő annyit válaszolt, hogy az elején lefektették a kapcsolatuk alapjait, és ő megmondta: pontosan azt várja el a másiktól, amit ő ad: hűséget és őszinteséget. Értem. Tehát ha megfelelsz az elvárásaimnak, akkor szeretlek.

És mi van a változással? És a mérlegeléssel? A serpenyő egyik oldalán ott van minden, ami fontos: fizikai, érzelmi, testi, szellemi passzent, ám ha becsúszik egy egyéjszakás kaland, mindez ugrott. Nekem ez nagyon „náci”…

Egyetértek Hellingerrel abban, hogy túl nagy kérés és elvárás a másiktól az egy életen át való hűség. De az is biztos, hogy nincs recept. Valakinek ettől működik a kapcsolata, a másiknak meg épp ettől nem.
Én azt gondolom, az őszinteségnek is csak akkor van értelme (és nem csak a párkapcsolatban), ha attól a másik fejlődik. (Amit persze sokszor nehéz megítélni.) A hazugság viszont megmételyezi a lelket… Hej, nem egyszerű ez… Együtt fejlődni, valóban, tehát feltétel nélkül szeretni, és mégis tisztán lerakni egy kapcsolat alapjait, ez nagyon fontos.

Birtokolni vagy nem birtokolni?Eszembe jutott egy barátnőm, aki 15 éve él együtt a férjével. Nagyon szeretik egymást, állandóan meg tud újhodni a kapcsolatuk, de az asszonykának időnként vannak futó kalandjai, amiket – hál’ istennek – jó szaftosan nekem mesél el. (Nyami…) Eközben a férjétől maximális hűséget vár el,  ami szerinte azért igazságos, merthogy nincsenek egy szenvedélyességi szinten. Ő mindig is többet igényelt, mint amire a férje képes. Vagyis ő maximálisan kielégíti a férje igényeit, ám ő csak a töredékét kapja annak, ami szerinte neki kijárna. Viszont ezt leszámítva mindenben tökéletesen kiegészítik egymást. Ez is egy megoldás. Mindegyik más.

Ami még bennem felmerült kérdés, hogy vajon a lelke mélyén mindenki igényli-e a szabadságot? Nem a felszínen – az nyilvánvaló, hogy nagyon sokan rettegnek a szabadságtól, inkább függnek, kapaszkodnak –, hanem a mélyben… Szerinted?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top