Életmód

Így dönt a férfi

A nőknek ez nem lesz újdonság, de a férfiak valóban máshogy reagálnak kockázatos helyzetekre nyomás alatt. A tudósok felfedezték, hogy a férfiak hirtelen hoznak döntést kisebb jutalomért, míg a nők sokkal ráérősebbek.
Így választ a férfiA női és a férfiagy különbségeiről olvashatsz a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában. Olvass bele a lapba!

A két nem agyi aktivitása is másmilyen mintázatot mutat a döntéshozatal folyamata során. A kísérlet vezetője, Nichole Lighthall a Dél-Carolinai Egyetemről elmondta: „A nők és férfiak gondolkodása sokkal jobban hasonlít egymásra, amikor nem éri őket stressz. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mi vezérli a döntéshozatal során.” Tanulmánya a Social Cognitive and Affective Neuroscience című folyóiratban jelent meg.

Önkénteseket kért meg arra, hogy fújjanak fel egy számítógéppel szimulált léggömböt, amennyire csak tudják, anélkül hogy kidurranna. Teljesítménytől függően 4-45 dollár közötti összeget kaptak ezért (kb. 800-9000 Ft). A férfiak többet kerestek, ha stressz alatt végezték a feladatot. Lighthall szerint, bár a férfiak jobbnak mutatkoztak ebben a feladatban, de lényegesebb az, hogy a nyomás alatt hozott fontos döntésekben mindkét nem képviselőinek részt kellene venniük. „Jobb lenne, ha a fontos döntéseknél kihasználnák a nemek különbségét, mert a férfiak és nők más-más nézőpontot kínálhatnak fel. Az elővigyázatosság és a megfontoltság gyakran jobb választáshoz vezet.”

Miután stresszhelyzetnek tették ki őket, a férfiak inkább törekedtek a gyors cselekvésre, a nők pedig lassítottak. A férfiak esetében a kockázatvállalás ugyanazokat az agyi területeket stimulálta, melyek a jutalom átvételekor aktivizálódnak. Ugyanebben a kísérletben a nők agya csökkent aktivitást mutatott ugyanezeken a területeken. „Úgy tűnik, a nők stresszhelyzetben nem vágynak annyira az elismerésre” – mondta Lighthall.

Mindkét stresszválasznak megvannak az előnyei, különösen azokon a területeken, ahol mérlegelni kell a rövid távú nyereségeket és a hosszú távú előnyöket, mint például a tőzsdén, az egészségügyben vagy a nyugdíjtervezésnél. Ha azonban nincs stressz, a viselkedés és az agyi aktivitás egyformának mutatkozott mindkét nemnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top