Életmód

Túl korán jön a változó kor

Húszból egy nőnél túl fiatalon következik be a menopauza, ami a későbbiekben megemeli a szívinfarktus, a agyvérzés és a csontritkulás kialakulásának valószínűségét.
Még több olvasnivaló a női test és lélek egészségéről a Nők Lapja Psziché oldalán!

Hogy egyeseknél miért múlnak el a menstruációk már 40 éves koruk előtt, még nem tudjuk. A nők 6 százaléka számíthat erre, ami sajnos azt jelenti, hogy ezek a hölgyek már fiatalon meddővé is válnak. A menopauza az élet természetes velejárója, a nyugati világban átlagos időpontja 51 év. Ekkor a petefészkek kimerülnek, ösztrogéntermelésük csökken, elfogynak a petesejtek. Az 1980-as években a korai menopauza a nők alig egy százalékában fordult csak elő.

A vizsgálatok, melyeket az Imperial College London kutatói végeztek, a legszerteágazóbbak a kérdésben. Ennek során dr. Rumana Islam és dr. Rufus Cartwright 5000, Angliában 1958 azonos hetében született nő adatait elemezték. 8 alkalommal kérdezték ki őket, 50 éves korukban vizsgálták a menopauzájuk időpontját és okát, illetve életminőségüket.

A menopauza 7,4 százalékban következett be 40 éves koruk előtt, ez a dohányzók, illetve az alacsony szociális körülmények között élők között volt a leggyakoribb, közel háromszoros gyakorisággal fordult elő. Ötödüknél rák miatt eltávolították a petefészkeket, vagy azok a kemoterápia miatt nem működtek. Az ismeretlen okból bekövetkező hormonzavar 6 százalékban fordult elő. Ezek a hölgyek kétszer gyakrabban számoltak be rosszabb életminőségről, ez befolyásolta az életerejüket, fizikai aktivitásukat, pszichés működésüket és általános egészségi állapotukat is.

Az eredményekről az Európai Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) kongresszusán számolt be dr. Islam, aki szerint „a korai menopauza testi és lelki hatásai miatt a méh és petefészkek eltávolítását lehetőleg kerüli kell, ha csak a vérzészavar kezelése a cél”.

Egyelőre még nem világos, hogy a szegénység miért emeli a korai menopauza bekövetkezésének gyakoriságát. Ez abban az esetben is így van, ha az egyéb rizikótényezőket, mint a dohányzást, a testsúlytöbbletet és a testedzés hiányát is figyelembe vették: az anyagi helyzet önmagában befolyásolja a menopauza bekövetkezésének időpontját.

Úgy tűnik, a korai menopauza mind a nőket, mind az orvosokat készületlenül éri. A háziorvosoknak erre is oda kellene figyelni, hogy felhívják a betegek figyelmét a veszélyekre. Azok a nők, akik 46 éves koruk előtt kerülnek menopauzába, kétszer gyakrabban kapnak szívinfarktust, agyvérzést vagy egyéb szív-érrendszeri megbetegedést, mint azok, akiknél ez csak 50-es éveikben következik be. A hormonpótló kezelés ezt ellensúlyozhatja. Dr. Nick Panay, a Brit Menopauza Társaság elnöke szerint teljes újdonság a szociális státus és a menopauza időpontjának kapcsolata.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top