Életmód

A jobb társadalmi helyzet csökkenti a vérnyomást

Korábbi felmérésekből kiderült, hogy a szegény és hátrányos helyzetű emberek különösen veszélyeztetettek a magas vérnyomás szempontjából, ami szívbetegségek és agyvérzés kialakulásához vezethet.
Még több olvasnivaló a test és a lélek egészségéről a Nők Lapja Psziché oldalán!

Svéd kutatók összesen 12 000, 1926 és 1958 között született azonos nemű ikerpár egészségügyi és szociális adatait vizsgálták meg. A magasvérnyomás-betegség előfordulásának aránya különösen magas volt a rossz szociális körülmények között élők körében: az ő esetükben 42 százalékkal gyakrabban fordult elő a hipertónia. A vizsgálatok során a rossz anyagi és szociális helyzetben lévő szülők, az alacsony születési súly, az átlag alatti testmagasság, a túlsúly és az alkoholfogyasztás további rizikófaktort jelentettek a magas vérnyomás szempontjából.

A szociális előrelépés azonban mintegy 20 százalékkal csökkentette a vérnyomást azokéhoz képest, akik megmaradtak az alacsonyabb társadalmi körökben.
„Vizsgálataink alapján úgy tűnik, hogy azok a felnőttek, akik szegény és hátrányos helyzetben lévő családokból származnak és hajlamosak a magas vérnyomásra, csökkenthetik a kockázatot, ha javítanak saját szociális helyzetükön” – nyilatkozta Lovisa Hogberg, a svéd Karolinska Intézet orvosi járványtani és biostatisztikus szakembere.
A kutatás részletes leírása a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklap július 12-ei online kiadásában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top