Életmód

Személyiségdiéta az új trend

Az a legújabb mondás, hogy az önismeret a sikeres fogyókúra titka. Nem bonyolult: ha tisztában vagyunk azzal, mik a gyengéink, akkor le is tudunk fogyni.

Személyiség-diéta az új trendDr. Daniel Amen neurológus öt fő típusba sorolja az embereket, az alapján, hogy milyen indíttatásból esznek többet a kelleténél. A kategóriák: kényszeres evő, impulzív (hirtelen cselekvő) evő, kényszeres-impulzív evő, bánatevő, szorongó evő.

A doktor szerint az egy kaptafára gyártott diéták többsége azért nem működik, mert minden típus más és más, személyiségére szabott étrenddel tud csak lefogyni, mégpedig úgy, hogy a túlevés okát szünteti meg.

A kényszeres evőknek például a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása nem ajánlott, viszont jól teszik, ha sok összetett szénhidrátot visznek be a szervezetükbe, ez ugyanis fokozza a szerotonin, azaz „boldogsághormon” termelődését, ami pedig értelemszerűen javítja a hangulatot. Az impulzív evőknek viszont épp a fokozott szerotonintermeléstől kell megkímélniük magukat, hiszen ők eleve könnyen elveszítik a kontrollt, érdemes viszont sok csirkét és zabot enniük, ez ugyanis a dopamin termelődését segíti elő, ami javítja a koncentrációt és az önellenőrzést. 

A kényszeres-impulzív evőknek a sok testmozgást, míg a bánatevőknek a omega–3-zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását javasolja a doktor, mely segít megnyugtatni a szervezetet. A szorongó evőknek a koffeint és az alkoholt mindenképp kerülniük kell, jól teszik viszont, ha olyan ételeket esznek – például brokkolit, lencsét, diót –, amelyek bővelkednek a glutamin nevű aminosavban, mert ez oldja a feszültséget, a szorongást.

Számos szakember akad, akik nincsenek épp elragadtatva dr. Amen módszerétől, mondván, hogy azt hogy legfeljebb kifogásként használhatják azok az emberek, akik lusták megszabadulni súlyfeleslegüktől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top