Életmód

Nassolásra programoz a vércukorszinted?

Nem egyszerűen akaraterő kérdése, ha nem tudunk ellenállni az édességek csábításának: a vércukorszint csökkenése miatt az agyunk ugyanis képtelen megálljt parancsolni.

Hatásosabb a fogyókúra, ha megfelelő a vércukorszint A Yale Egyetem kutatói megállapították, hogy a vércukorszint csökkenése az agy önkontrollfunkciójának elégtelenségét okozza, ami azt eredményezi, hogy magas kalóriatartalmú ételek – mint a kekszek, sütik vagy más édességek – után kezdünk sóvárogni.

A kutatók egy kísérletet során intravénás glükózinjekciókkal manipulálták a résztvevők vércukorszintjét. Megfigyelték a kísérleti személyek agyműködését, miközben alacsony és magas kalóriatartalmú ételek és nem ehető tárgyak képeit mutatták nekik. Amikor a vércukorszint csökkent, az agy jutalmazó területei vágyat ébresztettek az evésre, ugyanakkor az evést korlátozó területek működése romlott.

A gyenge korlátozó funkció különösen a túlsúlyos személyeknél volt jellemző olyankor, amikor magas kalóriatartalmú ételek képeit mutatták nekik. Ebből arra következtettek, hogy a túlsúlyos emberek sokkal kevésbé képesek kontrollálni a nassolási vágyat, különösen akkor, amikor a vércukorszint a normális szint alá süllyed.

A szakemberek elmondták, hogy az agyunknak is szüksége van a táplálékra, és ha az agy vércukorszintje megfelelő, sokkal könnyebben maradhatunk karcsúak. A kulcs az olyan szénhidráttartalmú, de egészséges ételek fogyasztása, amelyek fenntartják a megfelelő vércukorszintet. Ezért érdemes a jó szénhidrátokat tartalmazó ételeket fogyasztani, például gyümölcsöket, zöldségeket, barna rizst és tésztát, dióféléket, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és babot.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a stresszhormon, a kortizol szintje is aktiválja az agy jutalmazó központját, még jobban, mint a vércukor. Vagyis az édesség utáni vágyat alapvetően két tényező befolyásolja: a stressz és a vércukorszint.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top