Életmód

Hasra esni is hajlandók vagyunk a magassarkúért

Kevés dolog van, amiért képesek vagyunk annyit szenvedni, mint egy magas sarkú cipővel nyert centikért.

Meglepően sokunknak kihívás a tűsarokNemrég bizonyítékokkal támasztották alá, amit eddig is tudtunk: a túlságosan magas cipősarok nemcsak kényelmetlen, de a testi épségünkre is számos veszélyt rejt. Egy friss felmérés során, melyben ezer nőt kérdezett meg egy cipőgyártó cég, kiderült, hogy a nőknek több mint 40 százaléka szenvedett már valamilyen balesetet a túl magas cipősarok miatt. A legtöbben esésről számoltak be.

A botladozás veszélye mellett azonban szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a 7 centinél magasabb sarok nagy mértékben növeli a talp elülső részére nehezedő nyomást, és gyaloglás közben jelentős hatással van az összes alsó testrészünkre. A magas sarkú cipők hosszabb távon deformálják a láb izmait, sőt viselésük íngyulladáshoz is vezethet, ami iszonyatos fájdalmakkal jár.

Aki folyamatosan ilyen cipőket hord, arra is számíthat, hogy előbb-utóbb bütykökkel, kalapácsujjakkal szembesülhet, a lábfeje eltorzul, ami nemcsak csúnya, de fájdalmas is. Egy korábbi amerikai tanulmányból pedig az is kiderült, hogy aki rendszeresen túl magas sarkú cipőt hord, az arra is számíthat, hogy begyulladnak a térdízületei, ami súlyosabb esetben köszvényt is eredményezhet.

És végül a csattanó: egy másik felmérés alapján a kutatók nemrég azt is kijelentették: a pasik, akiket el akarunk kápráztatni szexi topánkánkkal, még csak észre se veszik azt.

Nem mintha mindezek ellenére a tűsarkú népszerűsége csökkenne, épp ellenkezőleg: egyelőre mi, nők büszkén bevállaljuk a szenvedést, és semmilyen jel nem utal arra, hogy le akarnánk mondani róla. Gondoljunk csak Beckhamnére, akit orvosai egyenesen eltanácsoltak a magas saroktól. Vagy a celeb kismamákra, akik még hatalmas pocakjuk mellé is simán bevállalják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top