Életmód

Éhes leszel a sütiszagú testápolótól

Csokoládé, méz, kókusz, vanília: olyan jellegzetes aromák ezek, amikkel a testápolókat, krémeket gazdagítják és illatosítják. És amiktől aztán könnyen megkordulhat az ember gyomra.
A legjobb, ha szagtalan
A legjobb, ha szagtalan
Fotó: huffingtonpost.com

Egy nemrég publikált tanulmányból kiderül, a krémek illata hatással van az emésztőrendszerre, különösen akkor, ha a kozmetikum dobozán is hangsúlyozzák, milyen ínycsiklandó finomság van benne – olvasható a Food Quality and Preference című tudományos folyóiratban. 

Egy kísérletben azok a diákok, akik pralinés testápolóval kenték be magukat, és a dobozon is látták a csokoládét, a kísérlet után határozottan több csokoládés sütit ettek, szemben azokkal, akik szagtalan krémet használtak. „A szag és a címkézés felerősítik a hatást, kép nélkül nem biztos, hogy éreznénk az illatot” – nyilatkozta Jonah Berger, a pennsylvaniai Warton Egyetem professzora. Vagyis könnyen megesik, hogy gyümölcsillatú testápoló hatására rákattanunk a banánra. „Az illat számtalan, az illathoz köthető viselkedést beindíthat, többek között az emésztést” – teszi hozzá a professzor. Ennek tükrében az, aki fogyni akar, jól teszi, ha a vaníliás testápolót citromillatúra cseréli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top