Szépüljünk

Ránctalanítás és hidratálás mézzel

Kéznél van, mégsem használjuk ki eléggé, a teán kívül csak a karácsonyi süteménybe kerül belőle, pedig arcra kenve akár ráncok ellen is bevethetjük. Mézes receptek szigorúan a konyhán kívülről.

Ránctalanítás és hidratálás mézzelMéztartalmú arckrémeket, bőrradírokat, pakolásokat, testápolókat vagy épp tusfürdőket, samponokat és balzsamokat készen is vásárolhatunk. Ezek között is vannak kifejezetten megbízható és persze kevésbé „működőképes” készítmények. Akik tanácstalanok, hogy mégis melyiket válasszák, a legjobban azt teszik, ha a mézet is tartalmazó natúr-, illetve biokozmetikumok közül válogatnak és ezen belül is a szakmai szervezetek által hitelesített termékeket keresik.

Kézenfekvő megoldás persze az is, ha nem boltban veszünk, hanem inkább magunk készítünk mézes szépítőszereket. A vonatkozó recepteknek se szeri, se száma, de az önálló kísérletezés sem rejt különösebb veszélyeket. Kiindulásképp következzen néhány valóban könnyen kivitelezhető recept.

Tisztító-frissítő arcpakolás készítéséhez keverjünk össze két evőkanál mézet, ugyanennyi tejet, egy evőkanál joghurtot és egy citrom kifacsart levét! Az így keletkezett mennyiséget teljes egészében kenjük az arcunkra, hagyjuk rajta tíz percig, majd alaposan öblítsük le! Bár a felsorolt összetevők egymást erősítve fejtik ki a legoptimálisabb hatást, de jót tesznek a bőrnek azok a pakolások is, melyek a méz és még valamely másik fent említett elem összevegyítésével nyerhetők.

Ránctalanító maszkot 10 dkg liszt, 4 dkg méz és egy tojássárgája felhasználásával készíthetünk. Negyed órára tegyük fel a bőrünkre, majd mossuk le!

Speciálisan pattanásos bőrre való arcmaszkot készíthetünk öt kanál mézből és egy közepes méretű reszelt almából. Tíz percre hagyjuk a bőrünkön, majd langyos vízzel távolítsuk el!  

Természetes bőrradírt kapunk, ha egy evőkanál mézet összekeverünk két evőkanál őrölt mandulával és egy fél citrom levével. Az így keletkezett kencét ugyanúgy kell használni, mint bármely hagyományos bőrradírt.

Bőrfeszesítő testápoló készítéséhez keverjünk össze négy kávéskanál mézet, négy evőkanál olívaolajat és egy evőkanál citromlevet. Alaposan masszírozzuk be a bőrbe! Mivel a végeredmény meglehetősen ragacsos lesz, ezért negyed óra elteltével zuhanyozzunk le!

Ránctalanítás és hidratálás mézzel

A test bőrfelületét finomabbá és simábbá teszi a mézes fürdő. Egy bögre forró vízbe keverjünk először egy bögre mézet, majd mikor az megfelelően eloszlott benne, adjunk hozzá két bögre tejet, fél bögre tengeri sót és három evőkanál szódabikarbónát, végül öntsük az egészet egy kád  meleg vízbe.

Hajpakolást egy bögre méz és három evőkanál olívaolaj és egy tojássárgája összevegyítésével kapunk. Hajmosás után vigyük fel a hajra, majd húzzunk a fejünkre zuhanysapkát! Fél óra elteltével mossuk le!

Körömerősítőt egy evőkanál mézből, két tojássárgájából és negyed bögre tejből készíthetünk. Áztassuk a körmeinket tíz-tizenöt percre a keverékbe!

Kovács Enikő kozmetikusmester megerősítette, hogy a méz mint hatóanyag mindenképp jó, ám hogy a hatása mennyire látványos és tartós, az attól függ, hogy hogyan és milyen mélységben juttatják be a bőrbe. A szakértő felhívta a figyelmünket arra, hogy ha a mézet kozmetikai célokra alkalmazzuk, akkor mindig természetes, tiszta mézet használjunk! Lényeges az is, hogy – a méz vízelvonó hatása miatt – csínján bánjunk az adagolással: a készítmény méztartalma maximum 30 százalék legyen! Elmondta továbbá, hogy a házi készítésű kencék a bőr felszínén hatnak, ártani nem tudunk velük, pozitív hatásukat viszont érzékelni fogjuk. A kozmetikus szerint a manapság oly divatos mézes wellnesskezelésektől – mint például a mézes masszázs – csodát várni ugyan nem kell, viszont kellemesek és általában véve jótékony hatásúak.

 A méz nagyjából 80 százalékban gyümölcs- és szőlőcukorból, 20 százalékban pedig vízből áll. Találhatók benne – többek között –  B1-, B2-, B3-, B5-, B6– és C-vitamin, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink, kálium, nátrium, mangán, fehérjék, valamint természetes antioxidánsok is.
Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, így kiválóan alkalmas a bőr tisztítására, a pattanások, fertőzések, egyes bőrbetegségek (pl. ekcéma) kezelésére, elősegíti továbbá a bőrsérülések, sebek gyorsabb és szebb gyógyulását is. Száraz, érzékeny, fáradt vagy öregedő bőrre is érdemes használni, hiszen táplál és hidratál, mindemellett pedig feszesít, ránctalanít és nyugtat is. Persze nem csupán a bőrön, de a hajon és a körmökön is alkalmazhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top