Életmód

Öt évet öregszünk a téltől?

Neked is sokszor lenne kedved téli álmot aludni ilyenkor? A folyamatos szürkeségtől nemcsak felkelni nincs kedvünk, de sápadt az arcunk és karikás a szemünk. Nem véletlenül.

A tél 4 év 8 hónappal öregíti a női szemet amerikai kozmetikai szakértők szerint, akik több ezer 27 és 60 év közötti nőt tanulmányoztak egy klinikai felmérés során. Azt tapasztalták, hogy a szem alatti táskák határozottan sötétebbek és feltűnőbbek voltak a hideg hónapokban: a tanulmányban részt vevő nők 82 százaléka szenved télen sötét karikáktól és puffadt szemektől, míg nyáron ez az arány csupán 38 százalék.

Télen - Nyáron
Télen és nyáron
Fotó: dailymail.co.uk

A szakemberek szerint a folyamat egyszerűen a kevesebb napfény eredménye: a bőr sápadtabb, a táskák látványosabbak. Erre a kellemetlen állapotra ráadásul még rátesz egy lapáttal a fáradtság, amelyet a D-vitamin és a szerotonin alacsonyabb szintje okoz ebben az évszakban.

Dr. Mark Binette, a kutatást vezető szépségszakértő elmondta, hogy összefüggés van a D- és K-vitamin hiánya és a sötét karikás, dagadt szemek között, ugyanakkor a vitaminhiány egyértelműen fáradtságot és immunrendszeri problémákat is okoz. „Nehéz megszabadulni a sötét karikáktól. A kutatások szerint a nők jobban aggódnak ezek, mint a ráncaik miatt” – mondta a szakember.

És hogy mi a megoldás? Tudjuk, hogy a napszemüveg tökéletesen ápol és eltakar, csakhogy nem viselhetjük egész nap. A szakemberek szerint néhány tanácsot betartva látványos eredményt érhetünk el: például együnk kevesebb sót, mert a sok só visszatartja a vizet, ami puffadtságot okozhat. Használjunk K-vitaminos, retinoltartalmú szemkrémet. Hasznos lehet egy hűtő borogatás is, ami átmenetileg csökkenti a duzzanatot, vagy egy szelet, nyers burgonyát, ami bőrfehérítő hatású. És ha minden kötél szakad, még mindig fordulhatunk a jól bevált sminkecsethez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top