Életmód

Terjed a doga: kutyájukkal jógáznak a gazdik

Leginkább egy elég sajátos baba-mama tornára emlékeztet az új fitneszőrület. A kutyusokat egy kicsit azért sajnáljuk.
„Torna után még sörözhetünk is, jó, Morzsi?”
Fotó: dailymail.co.uk

Vannak, akik együtt söröznek négylábú kedvencükkel, mások pedig jógaórára viszik a kutyájukat. A „doga”, ahogy a különleges edzést szülővárosában, New Yorkban nevezik (a dog, magyarul kutya, és a jóga elnevezésből összevonva), az utóbbi években egyre népszerűbb. A kutyajóga – az állatok természetes nyújtózkodó ösztönére építve – az oktatók szerint ráadásul egyedülálló kötődést hoz létre gazdi és ebe között.

Suzi Teitelman jógatanár, aki már 2002 óta oktatja ezt a különleges mozgásformát, elmondta, hogy saját spánielje korábban előszeretettel bújt mellé, amikor otthon gyakorolta a mozdulatokat – tulajdonképpen ekkor pattant ki az agyából a kutyajóga ötlete.

„Ahogy a kisállatokra a gyerekekhez hasonlóan átragad a stressz és az idegesség, úgy válik előnyükre az önfeledt, boldog kapcsolat a gazdijukkal, amelyet nálunk élnek át. Sokan mondják, hogy még soha nem látták ilyen nyugodtnak a kutyájukat” – nyilatkozta a jógaoktató.

Az állatok egyrészt súlyként funkcionálva segítenek az egyensúlyozásban, másrészt saját maguk is végeznek önálló mozdulatokat. A kutyajóga során kapcsolatba lépnek az energiaközpontok és a csakrák, és ezáltal a doga egy különleges, szeretetteljes élményt nyújt gazdi és ebe számára egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top