Életmód

“Napokig el vagyok csúszva” – téged is megzavar az óraátállítás?

Sokaknak meg se kottyan, másokat meg teljesen kiüt az óraátállítás. Te éreztél belőle valamit?
Te is megérezted az óraátállítást?
„Na, mennyi is az idő?”

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kellett állítani a vekkert, hogy a „világos” órák számát a ketyegőkkel is egyeztessük. S bár az átállítás – állítólag – komoly gazdasági megtakarítást jelent, sokan magasan tesznek esznek erre, a plusz egy órának ugyanis fejfájás, levertség vagy rosszkedv az ára. 

„Fáj a fejem, hisztis vagyok és nem kívánom magamat senkinek sem” – írja az NLC titokfalán, a Megsúgom oldalon Morgó, aki az átállítás hatására ébren töltötte az éjszakát.

Nehéz az átállás

Szintén megviselte kezdte a napot az az olvasónk is, akinek legalább egy hét kell ahhoz, hogy hozzászokjon az időszámításhoz: „Utálom. Ha mindig ugyanakkor kelek, nagyon megvisel az az egy óra különbség is. Este még nem tudok elaludni, amikor kellene, reggel pedig nem bírok magamhoz térni. Amikor eljön az ebédidő, még nem vagyok éhes, így nem is tudok sokat enni, délután meg kopog a szemem.”

„Engem is nagyon zavar. Itthon dolgozom, de nagyon is meghatározott ritmusban élem az életem, lehetőleg nem kelek vekkerre, mégis magamtól ébredek általában 6-kor, délben ebédelek, este 6-kor vacsorázom. Ez csak úgy kialakult az idők folyamán, és az óraátállításokkor napokig »el vagyok csúszva« mindennel. És nem szeretem, ha egyik nap még világosban ébredek, a következőn meg sötétben… Ilyenkor nehezen találom a helyem” – írja egy másik hozzászóló. 

A(z) “Te megérezted az óraátállítást?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen! Teljesen felborult a bioritmusom

A szívre is rossz hatással van az átállás

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki az új időszámítást megússza egy kis zombisággal, az amerikai Alabama Egyetem kutatói szerint ugyanis a kevesebb alvás szívpanaszokhoz, rosszabb esetben szívrohamhoz is vezethet – írja az angol nyelvű hírportál, a The Telegraph. A kutatók szerint testünk minden egyes sejtjének megvan a maga órája, ami a testet érő változások – például stressz – feldolgozására már előre felkészíti a szervezetet. Belső óránk így nagyon is számol a plusz egy óra alvással, amit aztán nem kap meg, így a hétköznapi teendőkkel is kevésbé boldogulunk. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top