Életmód

Modern kori hercegnők

Titkon minden nő arra vágyik, hogy királylány lehessen. Ám aki manapság hercegnő módjára várja a lovagot, lehet, hogy örökre egy toronyba zárja magát.

Egyre többet hallott fogalom a királylány-effektus, amit leginkább azokra a szinglikre értünk, akik tétlenül várják, hogy rájuk találjon az igazi. Sőt a kérőknek számos próbatételt kell kiállniuk, hogy elnyerjék szerelmüket. A mai világban ez a passzív női szerep letűnőben van. De milyen értékekkel büszkélkedhet egy modern kori hercegnő, és hogyan találhat magához illő királyfit? Gyimesi Andrea pszichológust és párkapcsolati mediátort kérdeztük.

Modern kori hercegnőkHetedhét országon túl
„Számos női és férfi archetípus létezik, ezek megjelennek mondákban, népmesékben és napjaink történeteiben – magyarázza Gyimesi Andrea. – A királylány is egy ilyen archetípus. Életében az apa kulcsfontosságú figura, aki elől menekül, vagy pont az ő értékeit keresi a társában. Ennek megfelelően van, aki a legkisebb királyfira, a tiszta szívű kérőre vár, más egy szöktetőre, aki kimenti az életéből, és akad, aki erős karaktert keres, hogy cinkosaként szembeszegüljön az apai szigorral, vagy épp megteremtse a megszokott stabil hátteret. Régen, a patriarchális társadalmakban természetes volt a nő várakozó szerepe, hiszen a férfi irányította az életét, akit cserébe megjutalmazott az értékeivel. De jött az ipari forradalom, a feminizmus, a nők dolgozni kezdtek, és a királylányok új élethelyzetben találták magukat. A rendszerváltás óta pedig a nemi szerepekkel járó értékek is teljesen felborultak. A nők egyszerre több archetípussal képesek azonosulni. Ám akik csak a királylányszerepre bízzák magukat, jóval nehezebben találnak párra, mivel kisebb a kereslet rájuk, és alacsonyabb a kínálat hercegekből is.

Elvárások fogságában
Sok királylány a maga által kreált álomvilág segítségével próbálja elkerülni a csalódásokat. Ez leginkább azokra a szinglikre igaz, akik régóta élnek egyedül, és félnek, hogy ha egy esetleges párkapcsolat kudarcba fullad, elvesztik a jól kialakított kontrollt életük felett. Ha olyan magasra tettük a mércét, hogy azzal az átlagos képességű lovagok nem tudnak megbirkózni, érdemes a tükörbe néznünk, vajon mi lehet ennek az oka. Sokszor saját félelmeink sárkányként tartanak minket fogva. Észre sem vesszük, hogy az a sok próbatétel, amelyet a kérőknek ki kell állniuk, tulajdonképpen egy biztonsági rendszer, amellyel garantáljuk, hogy senki ne kerülhessen a közelünkbe. Könnyebb ugyanis a potenciális hercegek hibáira és alkalmatlanságára fognunk magányunkat, mint saját bizonytalanságunkra. „Talán először ijesztőnek tűnik az a tudat, hogy valaki alaposabban megismer minket. Pedig azáltal, hogy másokat közel engedünk, kilépünk a magunk által épített vár falai mögül, és az önismeret útjára lépünk” – teszi hozzá szakértőnk.

Modern kori hercegnőkCikkünk a Nők Lapja Psziché párkapcsolat különszámában jelent meg.
A legfrissebb lapszám tartalmából:


  • Társfüggőség
  • Miért szeretünk adni?
  • Cyberözvegyek – Férjük inkább a laptopjával bújik ágyba
  • Miért fontos, hogy kapcsolatban élj?
  • Apának lenni 20, 40, 60 évesen
  • Méltósággal megöregedni
  • Tavaszi tisztítókúrák

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top