Életmód

16 centivel lett vastagabb a derekunk 60 év alatt

Nem végzünk annyi nehéz házimunkát, mint 60 éve – így aztán jóval vastagabb lett a nők dereka. Köszönjük a kutatóknak, hogy észrevették!

16 centivel lett vastagabb a derekunk 60 év alattNapjainkban a nők nagy része ülő munkát végez és egész nap ül a monitor előtt, bezzeg az ötvenes években a kemény házimunkával: mosással, felmosással, sepréssel voltak elfoglalva – írja a Daily Mail. „Akkoriban még nem volt természetes a mosógép, sokan a kezükkel mostak – mondta dr. Ros Altmann, a kutatás vezetője. – Nem volt a nőknek autójuk, általában gyalogoltak mindenhova.” Napjainkban pedig, ha keményen meg akarjuk dolgoztatni az izmainkat, el kell menni edzőterembe vagy egy parkba futni.

Az ötvenes években egy átlagos középkorú nőnek 71 centis volt a derékbősége, manapság viszont már 87 – ez derül ki az egyébként Erzsébet királynő 60 éves trónra lépésének évfordulója tiszteletére készített kutatásból.

Ésszerűbben és kevesebbet ettek az ötvenes évek asszonyai a kutatás szerint, és könnyebb dolguk volt annyiban, hogy nem nagyon léteztek gyorséttermek, ahonnan a veszélyes hamburgerek bűnre csábíthatták volna őket. Igaz, chipset akkor is majszolhattak, de többet mozogtak, mert nem volt olyan kényelmes az élet, mint most. Akkoriban átlagosan 1800 kalóriát vittek be, így 2012 környékén mi nagyjából 2000-nél tartunk egy nap.

Az a 16 centi ide vagy oda, azért mi örülünk, hogy van mosógép, és nem kell egy fél napot a család szennyesével a kád felett szívni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top