Életmód

Irányítsd a szexuális vágyad!

A libidó szublimálásáról akkor beszélünk, amikor a szexuális energiát más tevékenységben éljük ki. Hogy hogyan? Arról Soma mesél.
Irányítsd a szexuális vágyad!

Weöres Sándor a következőket írja az Út a teljesség felé c. könyvében a vágyak idomításáról:
“Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél. Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni épp oly keserves, mint szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni. Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod  őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.”

Nem mást üzen mindezzel Weöres Sándor, mint hogy alakítsuk át ezt az energiát. Ezt hívja úgy a pszichológia, hogy a libidó szublimálása. A (szexuális) libidó szublimálásáról akkor beszélünk, amikor ezt az energiát más tevékenységben éljük meg, vagy éljük ki. És itt ne egy egyszerű, rutinszerű cselekvésre gondoljunk, hanem olyanra, amiben lelkesedés, azaz lélek van. A lélekkel végzett cselekvés lehet csak szublimálás, illetve a tiszta, erre koncentrált szellemi munka. Egy egészséges felnőtt ember életében véleményem szerint elengedhetetlen, hogy képes legyen libidóját irányítani, (energia csatornáinkon föntebb terelni), olyat teremteni, létrehozni általa, ami örömöt ad.

A keleti filozófia azt mondja, a gyökér (muladhara) energiaközpontban (csakrában) lakozik a kundalini kígyó ( három és félszeresen körbetekeredve, a saját farkába harapva ), és ez az az energia, ami az emberi test összes energiáját gerjeszti. Ez az ember elsődleges energiája, amiből minden más típusú energia ered. (Vitális, mentális, szeretet, alkotó, szexuális, stb…energiák). Ennek az energiának egy része egy komplex folyamat során szexuális energiává alakul át, ami a kundalini aktivitására utal.

Régen az atlétákat a versenyek előtt el is tiltották a szextől, hogy minden energiájuk a célra koncentrálódjon. De nem csak a sportolókkal, a szellemi, vallási emberekkel is igy volt, sőt, sok helyen még így is van ez. Ghandi például 19 éves korában (4 gyermek után, Indiában kamasz fejjel házasodnak) tett egész életére szóló szüzességi fogadalmat. Felismerte, hogy olyan erős benne a libidináris energia szexuális késztetése, vagyis annyira bejött neki a szex, hogy úgy érezte, ha nem száll ki belőle ilyen fiatal fejjel, akkor ez fogja vezetni. Attól tartott, hogy nem képes az aranyközepet megvalósitani a szex megélésében (na, ez a nagy dolog!), és ez elviszi az energiáit a valódi életfeladata, szolgálata megvalósitásától.

Irányítsd a szexuális vágyad!Úgyhogy még a 20.életéve előtt úgy döntött, hogy ezt a csapot elzárja, és minden tudását, energiáját az erőszakmentességért és  szabadságért való harc szolgálatába állitja. A sors egyfajta iróniája, hogy épp ő, aki az erőszakmentesség guruja volt, erőszakos halál által halt meg. ( Hogy mennyire volt önerőszak számára az egész életén át tartó szexuális életről való lemondás, annak mélységeit nem tudhatjuk.) Mindenesetre nagy ember lett belőle, és sokat adott a világnak tanításaival, példamutatásával. Én magam többször írtam már a tudatos szexböjtjeimről. A Tiszta szex c. könyvemben is írok róla, sőt, magát a könyvet is így írtam.

A négy fő kérdés a libidó szublimálása témában, hogy :
1. Mikor ? Azaz mikor segiti, illetve mikor blokkolhatja a szex hiánya az energia áramlását? Tudni azt, hogy adott helyzetben, vagy életszakaszban a különféle szempontokat összevetve és mérlegelve azzal használok-e magamnak, ha nem élek szexuális életet, vagy azzal, hogy élek?
2. Mi módon szublimáljak?
3. Meddig?
4. Mire használjam föl az igy keletkezett plusz energiát? Tehát mibe érdemes szublimálom?

Önmagában az, ha valakinek nincs szexuális élete még nem jelent feltétlenül libidó szublimálást. Ehhez elengedhetetlen, hogy meglegyen az a munka, tanulás, kijelölt szellemi út, vagy hobbi, amibe adott pillanatban képes egész lényét, jelenlétét, lelkesedését, kreativitását, képességeit, adottságait, egyéniségét belerakni. Enélkül csak élő halott az ember. Zombi. (Elég sok ilyet látok a világban. Bennük csak szivárog az élet. Belül alszanak.)

Tudatos libidó szublimálásról csakis az beszélhet, aki konkrét cél érdekében szándékosan lemond a lehetséges nemi életéről. Tehát a lehetőségei közül ezt választja. Az, aki komoly önértékelési érzésekkel , és önbizalomhiánnyal küzd, és emiatt nem is engedi meg magának a párkapcsolatot, de a hivatásában, hobbijában megtalálta, szintén szublimálja a libidóját. Ő tudattalanul teszi. Tudat alatt ez is egy döntés. Rossz nőnek, vagy pasinak éli meg magát, viszont megtalálta azt, ami lelkesíti.

A szexuális vágyak csökkentéséről, transzformálásáról már beszéltem, a felébresztéséről még nem. Ezzel kapcsolatban az első fontos lépés, hogy felismerje az ember, hol van az a pont, ahol már nem segít, nem visz előre a transzformált, illetve szunnyadó szexuális energia. Tehát hol van az a pillanat, amikor tudatos munkával érdemes visszahozni, felébreszteni a szexuális vágyakat. Ezt megtehetjük intuitív alapon, de most már elég sokféle módszer létezik arra, hogy a tudatalattival kommunikáljunk. (Kineziológiai izomtesztelés, az Innerwise módszerben használt karhossz tesztelés, stb…) És innentől megint csak egyéni, hogy nekünk melyik módszer segít: afrodiziákumok, átkondicionálás, szexuális szokások, ingerek fokozatos adagolása révén, esetleg ingerelárasztás, Innerwise, családállitás, meditáció, rituálék, szertartások, stb. A lényeg, hogy tudatos döntéssel ez az energia bármely irányba terelhető. Ehhez kell az éber döntés, hogy mikor, merre induljunk el, és mely módszereket, eszközöket, anyagot és szellemit használjuk föl az adott úton.

A témáról további részleteket a Tiszta szex c. könyvemben olvashattok, illetve június 12-én az előadásomon is erről beszélek. Bővebb információkat itt találsz!

Nőtársaim: több türelmet! Uraim: több érzelmet!
Nem úgy szeretett az anyám, ahogy kellett volna
Eljött a belső forradalom ideje
Bármit elérhetünk, ha hittel programozunk
Nem hiányzik valami az életedből?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top