Életmód

Strandrazzia: Minden negyedik fürdő szabálytalan

Nincsenek kijelölt dohányzóhelyek, nem jól tárolják a vegyszereket, és több embert engednek be, mint amennyi férőhely van – ilyen szabálytalanságokat találtak a strandokon az ellenőrök. A végeredmény összesítve nem olyan rossz, a medencés fürdőhelyek 75 százaléka megfelel a közegészségügyi előírásoknak.

„Nem vagyok nagy híve a strandoknak, de a barátaim nyomásának engedve beugrottunk egy csobbanásra egy tényleg nagyon tiptopnak látszó fürdő strandjára. Zárás előtt nem sokkal mentünk, így még örültem is, hogy nincsenek sokan, lehet csobbanni, meg hátat masszíroztatni zavartalanul. Meggyőztem magam, hogy nem is olyan rossz ez, mint ahogy gondoltam. Aztán másnap, amikor felébredtem, hatalmas herpesz virított a számon, ami még a kisebbik rossz volt, ugyanis olyan brutál kötőhártya-gyulladásom lett, hogy még pislogni se bírtam. Aki próbált már kenőcsöt kenni a szemgolyójára, tudja miről beszélek… Én inkább a természetes vizekre szavazok!” – írta olvasónk, aki egy alföldi medencés strandon járt pórul.

Strandrazzia: Minden negyedik fürdő szabálytalan

 

Bizonyíték persze nincs rá, hogy olvasónk ott szedte össze a bajokat, bármennyire is valószínűnek tűnik. Mindenesetre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) folyamatosan ellenőrzi a strandokat. Hétfőn közzétették az első összesítést az idei strandhelyzetről, ebből az derül ki, hogy az ellenőrzött medencés fürdőhelyek 75 százaléka megfelelt a közegészségügyi előírásoknak. A strandok 11 százalékánál azonban több kifogásolni valót is találtak a felügyelők – hívták fel a figyelmet.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) készített szezon eleji összesítést a medencés fürdőhelyekről; a május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött. Ugyanakkor visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de akadtak kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságok és az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságok is.

Továbbá komoly hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök a pezsgőmedencék üzemeltetésénél, és azt is megállapították, hogy a hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik – írta az ÁNTSZ, hozzátéve: arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

Az üzemeltetőt felszólítják a hiányosságok pótlására, melyet – az ÁNTSZ tapasztalatai szerint – a határidőre általában meg is tesznek. Ugyanakkor amennyiben szükséges, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek utóellenőrzést végeznek – tették hozzá.

Kevesebb strand közül választhatunk

A korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen 548 medencés közfürdő üzemel idén, közülük 321 fürdő csak szezonális jelleggel. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok. Bár a fürdők száma kevesebb, az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél a hatóságok azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyeletre.

Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő – írta az ÁNTSZ.

Te strandoltál már idén? Mi volt a te tapasztalatod?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top