Gasztro

Strandételek ínyenc változatban

Lángos, hamburger, hot dog, palacsinta, gyros – neked is ezek jelentik a vakációs menüt? A hazai strandokon általában meglehetősen silány minőségű ételeket kaphatunk, amelyek legfeljebb egyórányi úszás után tűnnek étvágygerjesztőnek. Most az időjárás miatt ráadásul ki sem jutunk – sebaj, otthon elkészíthetjük a jellegzetes strand- és fesztiválételek ínyenc verzióit.
Készítsd el a strandkaják ínyenc változatait!
Tengerparti strandoláshoz keresel recepteket? Mutatunk néhány ötletet!

Lángos

Ahogy ismerjük: amilyen egyszerű étel, annyira könnyű elrontani azzal, hogy állott olajban sütik ki, vagy hagyják, hogy jól megszívja magát zsiradékkal. A feltétek minősége pedig még több kívánnivalót hagy maga után, a vízzel kevert fokhagymától kezdve a szintén vizezett tejfölön át a legolcsóbb, ízetlen sajtokig és húst nem is látott virsliig mindennel találkozhatunk.

Papp Emese cukrász így készíti, ha sós falatokat kérnek tőle: az alap lángost otthon is hamar elkészítheted, érdemes jó minőségű alapanyagokat használnod, így a lángosod összehasonlíthatatlanul finomabb lesz, mint az a 400 forintos darab, amiért fél órát álltál sorban a tűző napon. Ha a tejfölös-sajtos már nem kihívás, Emese azt ajánlja, próbálkozz virslivel és hagymával töltött verzióval, ami hó végére is kiváló ebéd, mert viszonylag olcsó, cserébe igen laktató. “A hagyma nagyszerűen kiegészíti a virslit, a félbehajtás után pedig teljesen újszerű, a megszokottól eltérő lángost kapunk.”

 
Virslis lángos strand módra
Virslis lángos strand módra
Fotó: Hernád Géza
 
Fotó: Csigó László
A tuti töltött verzió
Fotó: Csigó László

Hamburger

Ahogy ismerjük: az utóbbi évtizedekben a strandok és fesztiválok állandó szereplője lett a hamburger, aminél általában a retroverzió (fényes buci – vékony húspogácsa – csalamádé – mindent elnyomó mustár és ketchup) említésekor párásodik be a szemünk. Szeretjük, mert ezt ettük gyerekkorunkban is, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne többet kihozni ebből az amerikai kedvencből.


A Sülvefőve séfje, Szőke Jani ezt ajánlja helyette
: “Hamburgert csinálni egyáltalán nem ördöngösség, én rendszeresen készítek otthon, elég hozzá némi darált marhahús, néhány fűszer, és egyszerű receptem alapján máris nekiállhatsz”. Az egyik legfontosabb alkotóelem a húspogácsa, ehhez vegyél jó minőségű, zsírosabb darált húst, aztán indulhat is a hamburgergyártás. Ma már a legtöbb élelmiszerboltban kapható kész hamburgerzsemle, de ha nagyon ráérsz, és mindenből házit akarsz, az is megoldható. Az otthon süthető puffancs receptjéért kattints ide!

Ha a strandon veszed...
Ha a strandon veszed…
Fotó: Hernád Géza
...és Jani receptje alapján
...és Jani receptje alapján. Katt!
Fotó: Szőke Jani

Hot dog

Ahogy ismerjük: a hot dog még a hamburgernél is egyszerűbb műfaj – gondolják (teljes joggal) a strandbüfések, hiszen virslit tuszkolni egy lyukas kiflibe, majd jól meglocsolni olcsó ketchup és mustár keverékével, na, ez szakácsiskola nélkül is megy. Igen ám, de a végeredmény egy erősen felejthető, dögunalmas hot dog, ami legfeljebb arra jó, hogy kihúzd a következő főétkezésig.

Rethling György, a Baldaszti’s delikatesz és bisztró konyhafőnöke bebizonyítja, hogy a hot dog is lehet ínyenc fogás: “A jó hot dog egyik titka szerintem a házi kenyérben rejlik, ezért megéri nekiállni a kenyérsütésnek. Fontos, hogy a virsli is nagyon jó minőségű legyen, én a juhbeles, marhahúsból készült virslit ajánlom.” A paradicsomos-hagymás raguval, illetve a mustáros-majonézes-tormás öntettel nagyon fel lehet dobni a hot dogot, az pedig még finomabbá teszi, ha reszelt ementálit szórsz rá, és néhány percre betolod a sütőbe. A receptért kattints ide! Lehet persze máshogy is turbózni egy hot dogot, itt eláruljuk, miként.

Strandbüfések hot dogja...
Strandbüfések hot dogja
Fotó: Hernád Géza
Baldaszti's delikatesz és bisztró hot dogja
Baldaszti’s delikatesz és bisztró hot dogja
Fotó: Hernád Géza

Gyros

Ahogy ismerjük: nem tudjuk, te hogy vagy vele, bevalljuk, mi azért kicsit félünk a strandokon kapható gyrosoktól, mert az óriási, forgó hústömböket látva mindig az jut eszünkbe, vajon hány napja farigcsálják őket. Meg aztán ott vannak a szintén nem túl bizalomgerjesztő öntetek, illetve az a tény, hogy ha valahol igazán friss zöldségeket adnak a gyroshoz, abból általában minimál mennyiség kerül a pitába.

Tobai Róbert, a Columbus hajó séfje azt ajánlja, készíts házi csirkegyrost
: 30 perc alatt megvan, pitát pedig már mindenhol kaphatsz. Róbert szerint érdemes a húst sütés előtt joghurtban bepácolni, mert úgy még finomabb lesz. A receptért kattints ide!

Gyros a strandról
Gyros a strandról
Fotó: Hernád Géza
Tobai Róbert házi gyrosa
Tobai Róbert házi gyrosa
Fotó: Kiszler János

Palacsinta

Ahogy ismerjük: a lángos mellett örök strandfavorit a palacsinta, de ha elnézzük a képünkön látható, egyébként Zamárdiban fotózott verziót, akkor nem nagyon értjük, miért. A papírvékony strandpalacsintába általában kevés töltelék kerül, a dizájnt pedig a porcukorréteg jelenti.

A Sülvefőve séfje, Harmath Csaba ezt hozta ki az átlagos palacsintából: a vaníliafagyival töltött, erdeigyümölcs-raguval nyakon öntött palacsinta igazi különlegesség, amivel vendégség esetén is tudsz villantani. Csaba nehezen tudott dönteni, hogy a kedvencei közül melyiket ajánlja neked, ezért mondott még néhány tippet arra, mivel töltsd a frissen sütött palacsintát: fahéjas almával, csokikrémmel és pirított magvakkal, ricottával és áfonyával, karamellával, barackkal és pirított mandulával.

Zamárdis palacsinta
Zamárdiban kapható palacsinta
Fotó: Hernád Géza
Harmath Csaba palacsintája
Harmath Csaba palacsintája
Fotó: Harmath Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top