Gasztro

5+1 tipp tengerparti piknikezéshez

Nyaralni jó dolog. Ahogy piknikezni is. Viszont egészen mást visz magával az ember a homokos, kavicsos tengerpartra, mint a Margitszigetre. Két különböző stílus, két különböző ízvilág.
5+1 tipp tengerparti piknikezéshez
Nézd meg, mi kell a tökéletes piknikkosárba!

Ha mázlisták vagyunk, és megengedhetjük magunknak, akkor a nyár egyik legklasszabb élménye lehet egy tengerparton eltöltött vakáció. A lubickolás egyik következménye általában az, hogy korgó gyomorral mászunk ki a homokos vagy kavicsos partra, és azonnal kotorászni kezdünk a hűtőtáskában, vagy „leintjük” a parti árusok egyikét. Aki a piknikkosárra vagy a hűtőtáskára szavaz, figyeljen rá, hogy a szél miatt a sós vízpára összekeveredik a homokkal, ami bármihez jó eséllyel hozzáragad, ráadásul a kajánkba kerülő, fogunk alatt roszogó homok is nagyban csökkenti az étel élvezeti értékét. Szóval érdemes végiggondolni, mit is együnk, miközben átadjuk magunkat a beach feelingnek.

5+1 tipp tengerparti piknikezéshezHúsos tekercs, vagyis wrap

A tekercs azért jó, mert a tortillába csomagolt húsos töltelék (ha vegák vagyunk, bármi más) biztonságban van a széltől, másfelől pedig egy kézzel is biztonságosan tudunk falatozni belőle – márpedig tenger mellett jó eséllyel lesz homokos, ragadós a mancsunk.

Kuszkusz vagy tésztasaláta

Noha elsőre furcsának tűnhet (hiszen például evőeszköz is szükségeltetik hozzá), mind a kettő igen jó választás lehet egy klassz tengerparti piknikhez. Egyfelől laktatóak, másfelől pedig meglepő módon jól tűrik, ha akár egy fél napot is a hőségben kell dekkolniuk, miközben mi hasast ugrunk a hullámokba.

5+1 tipp tengerparti piknikezéshezSajtkrémes-szalámis falatkák

Ha az a tervünk, hogy az egész napot a parton töltjük, a sajtkrém nem a legjobb ötlet. Viszont ha a naplementében szeretnénk gyönyörködni, esetleg épp a reggelinket szeretnénk elfogyasztani a hullámok duruzsolása mellett, akkor már megfontolandó. Villámgyorsan elkészíthető, és az egyetlen kenőkésen kívül tulajdonképpen más evőeszköz nem is kell hozzá. Ha pedig még gyorsabban szeretnénk megúszni a dolgot, vagyis zéró időráfordítással, akkor irány az első tengerparti tapasbár! Spanyolország és környéke előnyben.

Salátalevél – kibélelve

Lehet, hogy első hallásra furcsának tűnik, de hidd el, sokkal jobb ötlet, mint mondjuk egy Cézár-salátát magaddal vinni. Gyakorlatilag olyan, mint a töltike: nagyobb salátalevelek kellenek hozzá (lehet jégsaláta is), meg némi tölteléknek való – ez lehet nagyobb darabokra vágott zöldség, rizottó, de akár hús és sajt is. Az egészet tekerd alufóliába, így biztonságosan tárolható, és véd a már többször említett homok ellen is.

5+1 tipp tengerparti piknikezéshezRablóhús – maradékból

Jó, igazából nem az, de ha például előző este grilleztünk, és maradtak még finom falatkák, azokat érdemes feltűzni egy-egy nyársra vagy pálcára, és magunkkal vinni. Nem kell hozzá evőeszköz, nem igényel előkészületet, és így a maradék sem megy kárba.

+1 tipp a kaja mellé

Olaszországban és környékén – de immár idehaza is – a nyár egyik legmenőbb itala az Aperol spritz. Ebben a camparihoz hasonló ízvilágú koktélban aperol, habzóbor (esetleg száraz pezsgő) és szóda keveredik egymással, a zamata kissé kesernyés, de a nagy hőségben kitűnően hűsít és oldja az esetleges gátlásokat. Érdemes kipróbálnod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top