Életmód

“Rettegek a gomboktól!”

Van, akinek a kígyó, van, akinek a magasság, és van, akinek a gomb a keresztje. El sem tudtuk képzelni, milyen lehet gombfóbiásnak lenni, ezért felkutattunk és kikérdeztünk közülük egyet!
Van, akinek ijesztőek...
Van, akinek ijesztőek…

Fel sem merül bennünk, amikor gomboljuk a szoknyánkat vagy nadrágunkat, hogy ez a bizonyos mozdulat valakiből irreális félelmet vált ki. Ákos 31 éves és politológus, és mostanra jutott el odáig, hogy fel tud venni ingeket. Gyerekkorától pár évvel ezelőttig ugyanis rettegett a gomboktól. Igen, azokról a kis kerek, műanyag darabokról van szó, ami a többség számára ártalmatlanul összefogja a ruhát vagy az ágyneműt.

Gomb! Neeeee!

„Az anyukámnak is volt gombfóbiája, talán örököltem tőle – mesélte Ákos a Nők Lapja Cafénak. – Gyerekkoromban nem mosolyogtam, hanem képes voltam sírni, hisztizni, ha gombos ruhát adott volna rám az anyám.” Ákost egyszerűen erős negatív érzés kerítette hatalmába, ha gombot látott, azt pedig, hogy hozzá is érjen, elképzelhetetlennek tartotta. „Szerencsére tépőzárral meg cipzárral sokszor pótolható, de kis koromban még nem mindig lehetett” – tette hozzá. Szerencséjére az anyukája sem kedvelte a gombokat, így az ágyneműkről például egyszerűen levágta.

A cél szentesíti…

„Az általános iskolában kötelező volt gombot varrni, és akkor megpróbáltam azt a gombot kiválasztani a sok közül, ami egyáltalán nem hasonlított a hagyományos gombokhoz. Így valahogy fel tudtam varrni” – emlékezett Ákos, aki aztán lassan megbarátkozott a gombokkal, főleg, amikor rájött, hogy a lányok ruhái is sok esetben az utált kis izékkel működnek. „A cél szentesíti az eszközt, és mivel akartam csajozni, muszáj volt megbarátkoznom velük” – magyarázta a fiatal férfi, aki mára legyőzte viszolygását, de azért inkább gomb nélküli ágyneműt vesz a mai napig.

A Nők Lapja Café egyik gombfóbiás fórumozója is azt írta, hogy neki például semmi baja a farmer gombjával, de a földről azért zsebkendővel veszi fel a leesett gombot, és utána szigorúan kézmosás következik. Kevesen tudják, hogy a nemrég meghalt Apple-vezér, Steve Jobs sem szerette a gombokat, gombfóbiás volt, így ő is a cipzáros ruhákra esküdött.

Izolált fóbia
Óvodás korban állítólag gyakran jelentkezik a szakértők által csak izolált fóbiának nevezett betegség. Ilyen például a gombfóbia is. A szorongást nemcsak tárgyak válthatnak ki, hanem például állatok is. Ez a szorongás akár pánikig is fokozódhat. A szülők jelenléte általában csökkenti ezeket a szorongásokat. Gyermekpszichológusok szerint kideríteni, hogy mi váltotta ki a gombfóbiát, szinte lehetetlen. A legjobb megoldás állítólag, ha a szülő távol tartja a gyerektől a gombokat, de azért időről időre megpróbálja a gombbal való találkozását valamilyen pozitív dologhoz kötni játékos formában.

És ti találkoztatok már különös fóbiával?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top