Életmód

Veszélyben a horkoló gyerekek?

A tartósan fennálló, hangos horkolás 2-3 éves korban amellett, hogy légzési nehézségekre utalhat, de összekapcsolható viselkedési problémákkal is.

A Cincinnati Gyermekkórház és Orvosi Központ orvosai 249 két és három év közötti gyermeket vontak be a kutatásba, amelynek során a gyermekek szüleit kérték meg arra, hogy számoljanak be a kicsik alvási szokásairól. Az eredményekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik hetente legalább kétszer hangosan horkoltak, sokkal nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen viselkedési problémában, depresszióban, figyelemzavarban és hiperaktivitásban, mint a nem horkoló picik. A központ kutatói szerint ezért ha a kicsi legalább heti kétszer, hónapokon át hangosan horkol, érdemes orvoshoz fordulni vele. „A hónapokon át tartó hangos horkolás nem normális, és semmi sem aranyos vagy vicces, ami a gyerekeket a viselkedési problémák ilyen fokú kockázatának teszi ki” – mondta dr. Dean Beebe, a tanulmány szerzője. A tanulmány a Pediatrics oldalain jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top