Életmód

Hogyan függ össze az IQ a boldogsággal?

Boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek – ez derül ki egy friss kutatásból.

Egy 6870 ember adatainak elemzésével készült tanulmány szerzői szerint az alacsonyabb intelligencia gyakran jár együtt kisebb bevétellel és gyengébb mentális egészséggel, amelyek hozzájárulnak a boldogtalansághoz.

Hogyan függ össze az IQ a boldogsággal?A University College London kutatói egy angliai felmérés, a felnőttek pszichiátriai állapotát vizsgáló APMS adatait elemezték. A felmérésbe bevont embereknek mérték szóbeli IQ-jukat, és vizsgálták a közérzetüket.

A „nagyon boldognak érzem magam” választ a legtöbben a 120 és 129 közötti IQ-jú emberek közül adták, e csoport 43 százaléka mondta, hogy nagyon boldog. A legkevésbé elégedettek a 70 és 79 közötti IQ-jú emberek voltak, közülük 12 százalék adta a „nem túl boldognak” választ. „Az (IQ-)skála normálisnak számító részének alsó határán lévő emberek nagyobb valószínűséggel tartják magukról, hogy nem boldogok” – idézte Angela Hassiotis, a kutatók egyikének összegzését a BBC hírportálja.

A dolog ugyanakkor azt is jelzi, hogy amennyiben a rossz szociális háttérrel rendelkező gyerekek megfelelő támogatást kapnak, akkor nemcsak az IQ-juk lesz felnőttként magasabb, hanem ez jóllétükre is hatással van, és életlehetőségeik is szélesednek. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen beavatkozások költségesek ugyan, ám megtérülnek, mivel az érintettek kevésbé szorulnak felnőttként állami támogatásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top